5000 microchip bijen

Cyber-bij gaat helpen bij koloniesterfte

27 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Vergeet robocop want er is nu de robobij. De Hobart universiteit in Australië gaat honingbijen voorzien van een microchip - Misschien wel de kleinste drone ter wereld? - om te helpen bij onderzoek naar bijensterfte. Duizenden insecten worden daarom voorzien van een microsensor. Die ‘rugzak’ dragen ze twee manden lang. De chips verzamelen gegevens over het gedrag van bijen. Zo hopen de onderzoekers meer te weten te komen over hoe een kolonie zich gedraagt.

In totaal gaat de Hobart University maar liefst 5.000 bijen uitrusten met een microchip, die 2,5mm in het vierkant meet. Deze worden, met behulp van een microscoop, door onderzoekers op de rug van een bij geplakt. De verzamelde gegevens moeten gaan helpen bij het voorkomen van bijensterfte. Wereldwijd zijn inmiddels 10 miljoen bijenvolken verdwenen. De varroa mijt wordt als grootste boosdoener aangewezen. In Australië komt die (nog) niet voor.

Om de bijen van een chip te kunnen voorzien worden ze eerst in de koelkast gezet. Dat maakt ze slaperig. Vervolgens plak je er een chip op en mag hij terug naar de bijenkolonie. De universiteit gebruikt om te beginnen vier bijenkasten. Per kast worden 50 bijen van een chip voorzien. Twee volken worden daarnaast gevoerd met nectar en stuifmeel gevoerd waar pesticiden door zijn gemengd die mogelijk invloed hebben op de bijensterfte. De andere twee volken krijgen ‘gezond’ eten.

Omdat bijen zeer routinematig te werk gaan hopen de onderzoekers met de sensoren afwijkend gedrag snel op te kunnen sporen en zo meer te weten te komen. De universiteit zegt zelf dat dit een van de grootste onderzoeken ooit is naar het gedrag van bijen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
wim 27 Januari 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10861756/Cyber-bij-gaat-helpen-bij-koloniesterfte]Cyber-bij gaat helpen bij koloniesterfte[/url]
Hoopvol, maar hopelijk speelt in dit onderzoek geen invloed van macht bestrijdingsmiddelen fabrikant.
@metselbijtje 28 Januari 2015
Ik hoop dat ze eindelijk te weten komen waar het nu echt aan ligt. Ik ben bang aan verschillende factoren.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Aardappelen

Chipsfabriek PepsiCo start in moeilijke tijden in Polen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden