Aantal blijft zakken

Nederlandse boer koopt wederom minder trekkers

4 Februari 2015 - 1 reactie

Over heel 2014 zijn in totaal 2.921 nieuwe trekkers verkocht. Een jaar eerder waren dat er nog 3.124. Dat betekent een daling van 203 stuks. Hiermee is het niveau van 2009 bereikt. Toen werden 64 meer trekkers verhandeld dan in het afgelopen jaar. De topjaren 2007 en 2008 lijken daarmee definitief achter ons te liggen. De markt blijft wegzakken.

203

trekkers

zijn er vorig jaar minder verkocht ten opzichte van het jaar 2013

Na een dip in 2009 en 2010 leek de markt in Nederland weer wat op te leven. Dat was echter van korte duur want wederom zit de trekker verkoop op zijn oude niveau, zonder de verwachting dat dit beter wordt. Brancheorganisatie Fedecom maakte op 4 februari de jaarcijfers bekend. Hoe de merkenverdeling ligt mag Fedecom, vanwege de mededingingswet, pas met een jaar vertraging bekend maken. Echter, de top drie van New Holland, John Deere en Fendt lijkt een vast gegeven. John Deere, de voormalig nummer één, is wel bezig aan een opmars.

De cijfers per merk maakte Fedecom wel bekend. Let wel, deze gaan over de verkoop in 2013. New Holland staat met 662 stuks op één. 82 stuks minder dan een jaar eerder. John Deere volgt ze op de hielen met een verschil van 49 nieuwe trekkers. Het merk scoort er 63 minder dan in 2012. Op nummer drie staat Fendt met 421 trekkers. Een heel stuk lager dan de nummers één en twee maar wel zonder een noemenswaardig verlies in aantallen.

Case IH en Steyr volgen op vier, met 390 stuks. Massey Ferguson op vijf met 286 stuks en Deutz-Fahr op zes met 264 trekkers. Ook Claas en Valtra zitten boven de honderd, met 218 en 131 verkochte trekkers. Dit betekent dat MF zijn vierde plaats heeft moeten afstaan aan Case IH en Steyr. Voor de rest is de situatie ongewijzigd.

De verkoop van alleen compacttractors is geëindigd op 548 trekkers. Een jaar eerder waren dat er 604. De markt komt hiermee net boven het niveau van 2012. In 2013 was New Holland eveneens de marktleider, met 147 stuks. Flink meer dan de 88 in 2013. Kioti staat met 118 trekkers op twee en Shibaura op drie.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Mozus-1952 27 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10861926/Nederlandse-boer-koopt-wederom-minder-trekkers]Nederlandse boer koopt wederom minder trekkers[/url]
Doordat bijna alle prijzen van door de landbouwer geproduceerde levensmiddelen en bloemen steeds minder opbrengen door overproductie veroorzaakt door Rusland, zullen er dit jaar en in de komende jaren steeds minder nieuwe tractoren worden verkocht, alleen de broodnodige vervangingsmarkt zal in afgeslankte vorm nog overeind blijven en dat zijn slechte vooruitzichten voor de landbouwmechanisatiebedrijven. Wel is er al te zien dat er zich in Rusland een steeds grotere groep mensen zich ertegen verzetten dat ze veel minder goede en ook mooie landbouwproducten ze steeds meer worden onthouden om te kunnen kopen, ook de Russische economie heeft een steeds grotere deuk opgelopen door de stugge houding van maar 1 man, Poetin die meent God te zijn in Rusland en alles naar zijn hand te kunnen buigen. Een steeds groter deel van de Russische bevolking verzet zich hiertegen, maar hoelang dat dat gaat duren is nog even een grote vraag.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Grote 3 vechten om de trekkermarkt

Nieuws Trekkerverkoop

Grote 3 vechten om de trekkermarkt

John Deere VS start na een maand weer op

Nieuws Mechanisatie

John Deere VS start na een maand weer op

John Deere lamgelegd door grootste staking in 35 jaar

Nieuws Mechanisatie

John Deere lamgelegd door grootste staking in 35 jaar

Prijs en levertijd machines lopen schrikbarend op

Nieuws Mechanisatie

Prijs en levertijd machines lopen schrikbarend op

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief