Omzetdaling Lemken en Horsch

Duitsers voelen gevolgen van politieke spanning

16 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Zowel de Duitse machinefabrikant Lemken als hun rode collega’s van Horsch publiceerde recent de jaarcijfers. Hieruit blijkt dat beide bedrijven kampen met dezelfde problemen. Als gevolg van de politieke spanningen in Oost-Europa en weinig vraag uit Frankrijk daalt de omzet. Niet zo vreemd, want een omzetrecord is moeilijk vast te houden.

Lemken en Horsch zien beide de omzet dalen als gevolg van politieke spanningen in Oost-Europa

Over het jaar 2014 noteert Lemken een omzet van 345 miljoen euro. Dat betekent een teruggang van 5 procent ten opzichte van 2013. Niet zo vreemd, want 2013 was dan ook een topjaar. Afgelopen verkoopjaar gaat in de boeken als het op een na beste ooit voor het familiebedrijf uit Alpen.

De Nederlandse directeur Anthony van der Ley is bijzonder tevreden over het resultaat, gezien de politieke situatie in Europa. In Oost-Europa werd daarom flink minder verkocht. De sterke devaluatie van de Russische en Oekraïense valuta hebben er eveneens voor gezorgd dat weinig machines die kant op gingen. West-Europa trok in 2014 de kar. Frankrijk niet meegeteld. Zoals eerder vermeld hebben Franse boeren de broeksriem flink aangetrokken wat betreft het aantal investeringen. Dit besluit volgt echter na twee topjaren.

Eenzelfde verhaal kunnen we optekenen bij de firma Horsch. Net als Lemken actief in onder andere grondbewerking, zaai- en spuittechniek. In Nederland speelt het merk een kleine rol maar wereldwijd is het een grote jongen met ijzersterke reputatie. In 2014 behaalde de familieonderneming, die ‘slechts’ dertig jaar bestaat, een omzet van 233 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 7,9 procent meer ofwel; 253 miljoen euro.

Als oorzaak noemt Horsch eveneens de handel richting Rusland, Oekraïne en Frankrijk. De firma richt zich vooral op die eerste twee markten met enorme zaaimachine en cultivators. Weinig handel voelen ze direct in de portemonnee. Beide bedrijven hebben hun thuisland nog steeds dik op één staan als het om aantallen en omzet gaat. Bij Lemken staat Duitsland garant voor 102 miljoen euro omzet. De export is goed voor bijna driekwart van alle machines.

Er zijn nog meer paralellen te trekken tussen beide bedrijven. Zo loopt de handel richting Noord-Amerika steeds beter voor zowel Horsch als Lemken. Horsch is daar al veel lang actief via joint ventures. Met een overlap in techniek tussen grote bedrijven in Oost-Europa en Noord-Amerika kunnen ze overal aan de slag. Beide bedrijven bevinden zich in een groeiende positie, terwijl de gevestigde orde moet inleveren. Horsch noteert vooral in de Verenigde Staten meer omzet. Lemken ziet juist onverwacht veel groei in Canada.

Waar Lemken Horsch voorbij streeft is China. In de stad Qingdao heeft het een eigen assemblage fabriek. Daar lopen de zaken prima. Mede hierdoor is het aantal werknemers in 2014 verder gestegen. Bijna 140 personeelsleden zijn op de loonlijst bijgeschreven.

Beide fabrikanten doen er alles aan om hun productielocaties efficiënter te laten werken en uit te breiden. Dat is nodig omdat het productprogramma nog steeds groeit. Zo investeert Horsch in hun Duitse fabrieken, locatie in Noord-Amerika en Rusland. Ook het eigen akkerbouwbedrijf in Tsjechië krijgt een kapitaalinjectie. Op dit bedrijf wordt veel nieuwe techniek uitgetest.

Ook Lemken investeert. Zo wordt dit jaar de bouw van een testfaciliteit afgerond en een nieuwe fabriek voor de bouw van veldspuiten in gang gezet. Het steekt ook geld in AgroFarm, een locatie voor trainingsdoeleinde, en de Franse verkooplocatie.

Lemken verwacht, ondanks de extra investeringen, dat de vraag naar machines en omzet verder zullen afnemen. Maar, op lange termijn is men positief. De landbouw professionaliseert en daar horen betere en groter machines bij. Horsch richt zich vooral op het nieuwe beurzenseizoen binnen Europa. Daar worden nieuwe producten gelanceerd. Een van de grootste groeimarkten voor het bedrijf is Polen. De omzet blijft daar jaar op jaar langzaam maar zeker stijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden