Concurreren met iPhone

Meer is minder bij nieuwe Samsung smartphone

3 Maart 2015

Ondanks dat de Koreaanse elektronicagigant Samsung verreweg de nummer één in smartphone verkopen is voelt het de hete adem van Apple in de nek. Vooral omdat de iphone 6 alle verwachtingen heeft doorbroken. Behoorlijk zuur dat de Galaxy S5 juist een dieptepunt bleek te zijn. De Galaxy S6 heeft daarom heel veel om goed te maken. Hoe gaan ze dat doen? Door minder aan te bieden.

De unieke punten van Samsung verdwijnen op de nieuwe S6

Smartphone liefhebbers doen niets liever dan het wereld wijde web afzoeken naar uitgelekte pre-productiefoto’s van smartphones, nieuwe specificaties of gedeponeerde ideeën. Zo ook bij de Galaxy S6. Geruchten vlogen al lang het web over. Maar, toen Samsung dit weekend de telefoon officieel introduceerde in Barcelona bleek iedereen toch verbaasd. Om te kunnen concurreren met de iPhone 6 heeft Samsung.. een iPhone 6 gemaakt.

Een ‘stripped back approach’ noemt The Guardian het. Om klanten voor zich te winnen probeert Samsung met de Galaxy S6 het chique gevoel van de iPhone 6 zoveel mogelijk te benaderen. Dit betekent een metalen behuizing en een scherm van glas. Ook HTC maakt hier gebruik van. Dat geeft de smartphone direct een heel andere feel. Echter, dit komt wel met een prijs. In ruil daarvoor heeft Samsung veel van hun unique selling points laten vallen.

Met de Galaxy S2, de over-overgrootmoeder van het aankomende toestel, nam Samsung de koppositie van Apple over. Vooral omdat het toestel veel functies bood die bij Apple miste: Een verwisselbare accu en de mogelijkheid om het geheugen te vergroten. Die twee punten vervallen bij de S6.

De Koreanen hebben het afgelopen jaar een flink potje paniekvoetbal gespeeld. De verkoop van de S6 kwam namelijk veertig procent lager uit dan verwacht. In drie maanden tijd werden vier miljoen minder toestellen verkocht dan bij zijn voorganger. Om dit te voorkomen heeft Samsung de plastic behuizing ingeruild voor metaal en glas.

Een van de grote pluspunten bij een Samsung toestel is het feit dat je – met een micro-SD kaart – het geheugen kan vergroten. Echter, bij de S6 is het cardslot verdwenen en zit je vast aan de 32, 64 of 128 GB die Samsung af fabriek biedt. Als reden wordt genoemd dat de software: Android 4.4 KitKat het nauwelijks toelaat dat gegevens op een geheugenkaartje worden opgeslagen. Echter, bij de nieuwe Android 5 Lollipop is dat wél weer het geval.

Het andere grote pluspunt van Samsung: een verwisselbare accu, is eveneens verdwenen met de nieuwe behuizing. Is de levensduur na twee of drie jaar niet meer wat het geweest is, dan heb je mooi pech. Een derde punt is dat de S6 geen IP67 goedkeuring heeft. Dit houdt in dat hij tot een meter diep waterbestendig is. Echter, hiervoor is een rubberen behuizing nodig en die laat de fabrikant liever weg. Niet zo handig voor de agrarische gebruikers.

749

euro

is de waarschijnlijke adviesprijs van een Galaxy S6

De Galaxy S6, die de iPhone killer moet worden, begint zo niet aan een geweldige start. Het is dus nog maar de vraag of hij, zonder zijn unieke punten, de consument kan overtuigen. Gelukkig zijn er ook veel pluspunten te melden. Een gebogen scherm (die doorloopt over de rand), super scherp scherm en een flink verbeterde 16 MP camera. Wat betreft de prijs heeft Samsung ook goed naar het appeltje gekeken. Een 32 GB versie begint (naar verwachting) bij 749 euro. Voor het topmodel betaal je net geen 1.000 euro.


De nieuwe Galaxy S6 met een gebogen scherm. Hij is er ook in een standaard variant.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief