Ook voor biologische teelt

Middel in de aardappelrug injecteren is effectiever

6 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Britse machinefabrikant Standen Engineering heeft een nieuwe techniek ontwikkelt om gewasbeschermingsmiddelen en vloeibare kunstmest preciezer toe te dienen bij aardappelen en daarnaast hun werking te vergroten. Dit wordt gedaan door de middelen onder hoge druk in de rug te spuiten. Onder andere voor de biologische teelt biedt het grote voordelen.

Met SRI wordt kunstmest tijdens de groei in de rug geïnjecteerd. Dat geeft tot 8% meer opbrengst

Target Set, zo heet de injectietechniek die Standen toepast in aardappelen. Met behulp van Side Ridge Injecting (SRI) worden chemische en natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen in de aardappelrug geïnjecteerd onder een druk van 8 tot 10 bar. Een kouter van ongeveer 10 centimeter lengte loopt door de rug en injecteert de vloeistof.

Standen kan het systeem monteren op een aardappelpoter, of als individuele bemester voor gebruik later in het seizoen. Tot 75 procent gewasontwikkeling – wanneer de planten elkaar raken – kan Target Set worden toegepast. Hierdoor kan kunstmest zes tot acht weken later worden toegediend, wat de opbrengst ten goede komt. In proeven leverde dat een meeropbrengst van 8 procent op. Daarnaast werd 30 procent minder kunstmest gebruikt.

Standen experimenteerde met het injecteren van stikstof en fosfaat om de opbrengst te verhogen. Ook calcium en zink werden in de rug geïnjecteerd. Gebeurt dat op het juiste moment tijdens de groei, dan kunnen interne roest en holle knollen worden voorkomen. Bijkomend voordeel is dat de rug iets wordt losgemaakt, waardoor de wortels meer zuurstof krijgen en zich beter ontwikkelen.

De fabrikant ziet ook mogelijkheden voor biologische telers. Door een biologisch product – op basis van knoflook – tijdens de plantgroei te injecteren kan het aardappelcystenaaltje worden bestreden. Dit omdat de nematoden zich na het injecteren niet goed meer aan de wortels kunnen hechten.

Standen heeft inmiddels praktijkervaring met een twee rijïge SRI machine. Nu is ook een zes rijer gebouwd, die dit jaar aan de slag gaat. De machine is uitgerust met verschillende tanks om meerdere producten toe te kunnen dienen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden