Onderzoek Case IH

Boer heeft geen weet van data gebruik op bedrijf

6 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Big data is een van de toverwoorden vandaag de dag. Het omvat alle informatie die over een bepaalt onderwerp wordt verzameld. Het boerenbedrijf is een ideale plek om gegevens te verzamelen. Over het gewas of je veestapel bijvoorbeeld. In Noord-Amerika wordt daar vaker gebruik van gemaakt dan bij ons. Veiligheid wordt een steeds belangrijker onderwerp. Case IH ondervroeg gebruikers wat zij weten over de bescherming van hun data. Wat blijkt? Er bestaan veel misverstanden.

Er bestaan veel misverstanden over het verzamelen en gebruiken van data op
agrarisch bedrijf

Voor het onderzoek werden door Case IH 331 agrarische ondernemers ondervraagd. Die hebben allemaalminimaal 400 hectare 'onder de ploeg'. Daarover schrijft Precision Ag. Ruim driekwart hiervan geeft aan dat ze momenteel van een data systeem gebruik maken. ‘Met de uitkomst van het onderzoeken willen we onze dealers aantonen dat er veel onwetendheid is onder de klanten wat betreft data’, legt Trevor Mecham uit. Mecham is directeur precisielandbouw en telematics bij Case IH.

In het onderzoek geeft 21 procent aan te denken dat de software- of productleverancier eigenaar van hun data is. Of, dat ze dit helemaal niet weten. 45 procent geeft aan afspraken te hebben met leveranciers over het delen van bedrijfsgegevens. Dit laat zien dat nog niet genoeg wordt nagedacht over de waarde en het misbruik van big data verzameld op het bedrijf.

Wanneer wordt gevraagd naar de verschillende definities van data: persoonlijke data, machine data en gewas data, zegt 40 procent hier niets van af te weten. Toch zijn het sleutelwoorden in de algemene voorwaarden van iedere fabrikant. Volgens Mecham is het voor Case IH van belang dat het bedrijf open en duidelijk is over wat zij met de verzamelde data willen doen. Dit verschilt per bron. ‘Daarom wordt iedere soort data apart behandeld in de voorwaarden. Bij andere fabrikanten is dat niet altijd het geval.’

Uit het onderzoek blijkt verder dat 39 procent zegt data uit te wisselen tussen verschillende fabrikanten. 36 procent weet niet of ze dit kunnen en 25 procent denkt dat het niet mogelijk is. Case IH is lid van de Open Ag Data Alliantie (AODA) en wil het datagebruik transparant houden. Door je aan de standaarden van AODA te houden kan data gemakkelijk worden geanalyseerd en uitgewisseld tussen fabrikanten.

In het onderzoek werd ook gevraagd naar de verwachtte impact van het niet delen van data. 43 procent gaf aan dat ze geen idee hebben van de impact wanneer data niet meer wordt gedeeld met de fabrikant. 9 procent meent dat hun systeem onbruikbaar wordt wanneer niet meer wordt gedeeld en 7 procent denkt dat het niet mogelijk is geen data te delen met de fabrikant.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden