Machine Sync uitgebreid

John Deere machines spreken vaker één taal

13 Maart 2015 - Niels van der Boom

John Deere experimenteert al sinds 2011 met het systeem Machine Sync. Via deze techniek is het mogelijk om vanaf de maaidorserveen overlaadwagen of kipper op te roepen en daarna zelf te besturen. Op GPS rijdt de trekker parallel aan de combine. John Deere breidt de functionaliteit nu uit. Zo kunnen zaaimachines, veldspuiten of kunstmeststrooiers via Machine Sync perceelsgegevens met elkaar delen.

Met Machine Sync kun je vanaf de maaidorser een trekker met wagen zelf besturen

Indrukwekkend is de mogelijkheid om een trekker aan te sturen vanaf de combine. Is de tank bijna vol, dan stuur je de chauffeur een oproepje. Bevindt de trekker met wagen zich in de juiste positie, dan neemt de combine het dan over. Als trekkerchauffeur kun je nog wel met het gas spelen, maar niet sturen of schakelen. Doe je dat wel, dan wordt de verbinding verbroken. Vanuit de combine kan de chauffeur met pijltjestoetsen de wagen verplaatsen om hem mooi af te vullen. Je hebt namelijk een veel beter zicht dan het mannetje in de trekker.

Ligt er een bocht in het perceel en wijkt de maaidorser van zijn rechte lijn af. Dan houdt de naast rijdende combinatie gepaste afstand. Die techniek zou bij de oogst van suikerbieten, aardappelen of uien ook zeer nuttig kunnen zijn. Maar, als chauffeur moet je dan veel tijd besteden aan het juist positioneren van de kipper. Bij graan luistert dat allemaal niet zo nauw. Voor het systeem blijft altijd een chauffeur benodigd. Ook moet zowel de combine als trekker van Deere’s Autotrac GPS voorzien zijn.

John Deere breidt de functionaliteit van Machine Sync dit voorjaar verder uit. Zo kunnen zaaimachines, veldspuiten en strooiers met de nieuwste softwareversie ook ‘praten’. Niet om de besturing over te nemen, maar om gegevens te delen. Zo kunnen AB-lijnen worden gedeeld en ‘coverage maps’ zodat je kunt zien welk stuk reeds is bewerkt en dus geen overlap optreedt.

Wanneer je met twee machines op één perceel werkt ziet John Deere hier veel voordelen in. Zo doe je nooit dubbel werk, sluiten de werkgangen altijd op elkaar aan en heb je maar één perceelskaart voor twee machines. Ook Trimble levert zo’n soort systeem. Bijzonder is wel dat Machine Sync alleen rechte AB-lijnen kan delen en geen curves.

Akkerbouwer Todd Goldsmith uit Iowa heeft het systeem al een jaar lang getest op zijn akkerbouwbedrijf, zo vertelt hij tegen Farm Industry News. Goldsmith gebruikt het op zijn twee maaidorsers, maar ook bij het zaaien en spuiten. ‘Via een radioverbinding wordt de AB-lijn gedeeld wanneer de tweede zaaimachine in het veld komt’, legt hij uit. ‘Hierdoor wordt helemaal niet meer overlapt, omdat iedere rij automatisch wordt geschakeld. Ik heb twee zaaimachines. Eén met 36 rijen en één met 12 rijen. De grote machine doet het meeste werk, in het midden van het perceel. De kleine hoeken en lastig bereikbare stukjes doet de kleine machine. Wanneer de grote zaaimachine klaar is kan de kleine gewoon doorwerken.’

‘Dat voordeel komt ook bij het spuiten terug. Dat doet mijn zoon samen met een medewerker. Wanneer één veldspuit al in het land rijdt kan de andere later aankomen en snel de data delen. Zo heb je nooit met overlap te maken. Dit levert schone kaarten op waar je meer aan hebt. Ook bij de opbrengstkaarten van twee maaidorsers is dat het geval.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden