Russisch concept

Vliegende maaidorser lost probleem bodemdruk op

13 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Sommige concept studies worden realiteit. Andere pas op de lange termijn en dan heb je nog de categorie die vrijwel onhaalbaar lijkt. De vliegende Russische Rostselmash combine valt in die laatste categorie. Medewerker Ilya Avakov ontwierp naar eigen idee een totaal nieuwe maaidorser voor het bedrijf en ziet ze letterlijk vliegen. Zijn 'Great Shaver' zweeft over de stoppel. Zo is de kwestie bodemdruk ook meteen uit de wereld geholpen.

Met behulp van een anti
zwaartekracht
motor zweeft de combine over het veld heen

Wanneer dit idee praktijkrijp zou moeten worden heeft Avakov niet gezegd. In een interview met het Duitse blad Profi vertelt hij over zijn droom. ‘Maaidorsers groeien nog steeds in capaciteit. Hierdoor stijgt de bodemdruk nog steeds. Rupsen en dubbellucht helpen daar niet meer bij.’

De maaidorser van Avakov is uitgerust met een anti-zwaartekrachtmotor. Alleen het maaibord van de combine loopt nog over de grond. De ontwerper heeft nog wel enkele traditionele onderdelen behouden. Zo lijkt de strohakselaar niet echt gewijzigd, alhoewel die nu wel tien meter boven de grond hangt. Ook de lospijp is gebleven. Daar moet nog even een zwevende kipwagen voor worden ontworpen.

Over het zicht van de chauffeur hoef je je geen zorgen te maken. Alles wordt namelijk met behulp van GPS en videocamera’s bestuurt vanaf het bedrijf. De motor wordt aangedreven door elektriciteit dus hij is nog eens goed voor het milieu ook. De Russische techniek kennende kun je hem wel met een hamer, nijptang en een ijzerdraadje repareren uiteraard.


'Great Shaver'. Zo noemt tekenaar Ilya Avakov zijn zwevende maaidorser. De Rus is werkzaam bij fabrikant Rostselmash. Door de combine niet langer over de bodem te laten rijden wil hij het probleem bodemdruk oplossen.


Enkele herkenbare dingen zijn gebleven zoals de lospijp en stro hakselaar. Hopelijk is een zwevende kipper in de maak.


'De capaciteit van maaidorsers wordt steeds verder verhoogd. Dat komt de bodemdruk niet ten goede", zegt Avakov. Ook zijn machine is flink bemeten aan het maaibord te zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
jan 13 Maart 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10862547/Vliegende-maaidorser-lost-probleem-bodemdruk-op]Vliegende maaidorser lost probleem bodemdruk op[/url]
Ik wil er gelijk een kopen, door de zware machines is mijn grond totaal verdicht
mijn opa had nooit plassen op het land ...
erik 13 Maart 2015
Niet alleen Poetin ziet ze vliegen, het word een ware epidemie daar in Rusland
Elias 30 Maart 2015
very interesting!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden