Tempo Tracker

Bogballe strooit preciezer met software snufje

17 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Deense kunstmeststrooierfabrikant Bogballe rust hun kunstmeststrooiers dit jaar uit met een nieuw systeem: Tempo Tracker. Dit monitoringssysteem let op de rijsnelheid van de trekker en anticipeert met de instellingen. Moderne strooiers schakelen namelijk automatisch in of uit op de kopakker. Wanneer de snelheid veel varieert is dat niet altijd accuraat genoeg. Tempo Tracker helpt hierbij, schrijft Farmers Guardian.

Tempo Tracker anticipieert op de rijsnelheid van de trekker en past hier het start/stop moment van de strooier op aan

Bogballe biedt al twee hulpmiddelen om kunstmest exacter toe te dienen. Bij de Dynamic sectiebesturing worden in de geren secties afgesloten, zoals we dat ook van andere machines gewend zijn. Ook de afgifte is te variëren. Maar, de grote bottleneck is het in- en uitzetten op de kopakker. Afhankelijk van het strooibeeld wordt de kunstmest namelijk tussen de 3 en 24 meter achter de strooier gegooid. Het is voor de strooier moeilijk hierop te anticiperen.

‘Bij het strooien op GPS wordt gebruik gemaakt van een vast referentiepunt’, legt de Britse importeur Keith Rennie uit. ‘Op de kopakker wordt een referentielijn gelegd. Dit is de start/stop lijn voor de machine. Als een trekker 18 tot 20 km/u rijdt wordt door de GPS of te snel of te laat geschakeld. Ook bij lage snelheden, wanneer je wegrijdt, is de GPS niet accuraat genoeg.’

Met een stukje extra software – Tempo Tracker genaamd – probeert Bogballe dit op te lossen. Het programma kijkt naar de rijsnelheid van de trekker en checkt deze tien keer per seconde. Met behulp van de GPS locatie, afgifte, snelheid en positie van de referentielijn wordt exact het juiste moment bepaalt waarom de machine moet schakelen. Het maakt als het ware een voorspelling voor de machine.

Tempo Tracker gebruikt de Zurf computer van Bogballe en werkt automatisch. De software update is gratis voor bestaande gebruikers en compatibel op alle MW modellen. Ook op sommige oudere M2 en M3 modellen is het te instaleren, afhankelijk van de specificatie. Is dat niet het geval, dan kun je de benodigde mechanische en elektronische onderdelen bijbestellen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden