Bietenpulp in verf

Schotten vinden nieuwe kans voor suikerbieten

17 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het Schotse bedrijf Cellucomp heeft misschien wel een belangrijke nieuwe markt voor suikerbieten gevonden. Niet verkeerd, voor wanneer de suikermarkt wereldwijd vrij toegankelijk is. In bietenpulp zit namelijk een stof die als hardmaker kan worden gebruikt. Die is toepasbaar in zeer veel producten, waarvan verf op dit moment de belangrijkste is. Ook wortelen zijn geschikt voor het raffineren van de nano vezels.

Curran, een middel geraffineerd uit bietenpulp is tweemaal zo sterk als koolstofvezel

De nano vezels uit bieten en wortelen zijn volgens de fabrikant tweemaal zo sterk als koolstofvezels. De cellulose kan uit allerlei wortelgewassen worden gewonnen. Cellucomp experimenteert hier al ruim tien jaar en noemt het middel Curran. Door dit aan een product toe te voegen wordt vocht vastgelegd, wat de hardheid ten goede komt. Curran is volledig biologisch en bevat geen chemische stoffen.

Curran is in honderden producten te gebruiken, maar Cellucomp focust zich voornamelijk op verf en coatings. In deze industrie mogen steeds minder chemische stoffen worden gebruikt. Wanneer je Curran aan een verf op waterbasis toevoegt wordt het dikker en sterker. De verf scheurt en rimpelt minder snel. Inmiddels wordt Curran al anderhalf jaar in de verfindustrie toegepast. Een andere toepassing is in beton. Het middel versterkt dan eveneens de hardheid.

Dankzij de grote vraag heeft het bedrijf - dan ten noorden van Edinburgh is gevestigd – recent een nieuwe fabriek geopend. Hiermee stijgt de product van 15 naar 50 ton. Een productie van maximaal 400 ton per jaar is mogelijk, maar het liefst willen de Schotten doorgroeien naar 2.000 ton. Hoeveel ton suikerbieten en wortelen daarvoor benodigd zijn wordt niet verteld, maar Curran bestaat uit 85 procent cellulose vezel.

Het is niet voldoende om alleen Curran toe te voegen aan het product. Het middel is maar een klein onderdeel en moet gecombineerd worden met andere toevoegingen voor een goede werking. Maar, verfproducten zijn op zoek naar zoveel mogelijk ‘groene middelen’ om te kunnen gebruiken en zo aan de strenge regels te voldoen.

‘De meeste cellulose worden gemaakt op basis van hout. Maar, dat product groeit langzaam en het duurt lang voor de stoffen zijn afgebroken’, zegt directeur Christian Kemp-Griffin tegen The Telegraph. ‘We zijn daarom met wortelen gaan experimenteren. Die groeien sneller en de benodigde stoffen breken ook nog eens sneller af. Inmiddels zijn we overgestapt op bietenpulp. Dat is namelijk in heel Europa, Noord-Amerika en Azië beschikbaar. Zo is er voldoende grondstof beschikbaar, wat het voor ons zeer lucratief maakt.’

De Schotse overheid ziet het helemaal zitten met Cellucomp. Het wil de economie namelijk graag laten groeien. Bio-industrie draagt daar veel aan bij. Cellucomp heeft inmiddels ruim 1 miljoen pond (1,4 miljoen euro) aan subsidies van de overheid ontvangen, plus 3 miljoen pond (4,2 miljoen euro) afkomstig van externe investeerders, afkomstig uit Canada en Frankrijk. Volgens directeur Kemp-Griffin is het bedrijf op het juiste pad en heeft het de ambitie om uit te groeien tot een miljardenonderneming.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden