Met vliegende windturbine

Google start nieuw hoofdstuk groene energie

18 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Google is al lang niet meer dat grote bedrijf met een zoekmachine. Zo focust de Amerikaanse onderneming zich sterk op het opwekken van groene energie. Aankomende maand gaat Google een Makani-turbine uittesten. Dit is een nieuw soort windturbine die rondjes vliegt. Hierdoor kan hij op grote hoogtes komen waar meer wind staat. Bovendien liggen de kosten van het 25 meter brede gevaarte flink lager ten opzichte van een traditionele windmolen.

De Makani-windturbine wekt tot 50% meer stroom op en kost 90% minder

Het Makani project is onderdeel van Google X. Deze divisie richt zich specifiek op het ontwikkelen van nieuwe technologieën. Volgende maand start het met de real life tests van een nieuw soort windturbine, schrijft techsite Tweakers.

Google nam in 2013 het bedrijf Makani Power over. Deze onderneming experimenteerde met vliegende windturbines. Dat stokje heeft Google overgenomen en verder ontwikkeld. De Makani-windturbine heeft een spanwijdte van 25 meter en acht afzonderlijke turbines. Die zijn nodig om het gevaarte op te laten stijgen naar een hoogte van 425 meter. Via een kabel is het apparaat aan een grondstation verbonden. Via deze kabel wordt de opgewekte stroom naar het grondstation teruggestuurd en vervolgens aan het elektriciteitsnet geleverd.

De turbines laten het toestel maximaal 425 meter hoog vliegen. In die luchtlaag bevindt zich een sterke luchtstroom, die bovendien zeer constant is. Voor traditionele windmolens is het niet rendabel om ze zo hoog te bouwen. Is de vlieger op hoogte, dan gaat het apparaat rondjes draaien en wekken de turbines stroom op. De cirkel die het toestel beschrijft is 145 meter in doorsnee. Volgens Google kunnen de materiaalkosten tot 90 procent dalen en wordt toch 50 procent meer stroom opgewekt. De windturbine kan tot 600 kW aan stroom opwekken.

Google testte eerder al een prototype met een spanwijdte van 8,5 meter. De test met het prototype verliep goed, waardoor de proef nu op ware schaal wordt uitgevoerd. Voor de windturbine praktijkrijp is zijn we echter wel aardig wat jaren verder. Er zijn nog genoeg problemen te bedenken. En, dan moeten burgers ook accepteren van er allerlei toestellen door de lucht vliegen.


Een video van de proefvlucht in 2013.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden