Strenge regels volgen

België bemoeilijkt de ontwikkeling van drones

31 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Wie in België commercieel met drones wil vliegen moet aan een flink eisenpakket voldoen. Minister van mobiliteit, Jacqueline Galant, maakte vandaag de nieuwe regels bekend. Dat meldt de VRT. Vlieg je professioneel met een UAV, dan is een medische keuring noodzakelijk. Je moet theoretische kennis hebben en een praktijkexamen afleggen. Hobbyisten hoeven hier niet aan te voldoen, maar ook voor hun zijn de regels beperkend.

90

meter

Is de maximale vlieghoogte voor een professionele drone

Voor je commercieel dronepiloot bent in België moet je straks aan flink wat eisen voldoen. Dat blijkt uit de nieuwe richtlijnen van minister Galant. Zo is een medisch examen verplicht. Je moet theoretische kennis hebben van de luchtvaartregels en een praktijkexamen afleggen. Wil je je vergunning behouden, dan zijn jaarlijks zes vluchten verplicht. Je moet minimaal 2 uur per jaar vliegen.

Een UAV voor professioneel gebruik moet per definitie worden ingeschreven en geïdentificeerd. Het lijkt logisch dat een technische keuring hier ook bij hoort. Professionele vluchten worden in een standaard en risicovolle groep ingedeeld. Wil je boven een mensenmenigte vliegen, dan is ontheffing nodig. De maximale vlieghoogte bedraagt 300 voet, zo’n 90 meter. Volgens Galant is dat in 90 procent van de vluchten voldoende. Wil je toch hoger vliegen, dan is wederom ontheffing nodig.

Hobbyisten kunnen het zonder een licentie af. Maar, ze mogen dan alleen boven privéterrein vliegen en niet hoger vliegen dan 30 meter. Dat is bijzonder, aangezien een vlieger tot 300 meter hoogte is toegestaan. Op de regel wordt dan ook flink gemopperd. Hobbyisten dienen ook de privacyregels in acht te nemen.

Het gaat op dit moment om richtlijnen. Deze herfst moeten de regels daadwerkelijk van kracht worden. Op dit moment is het vliegen met UAV’s in het Belgische luchtruim in zijn geheel verboden. De vereniging voor onbemande luchtvaart in België accepteert de regels, maar betreurd vooral de beperkte vlieghoogte. Volgens hun zijn voor sommige toepassingen namelijk vlieghoogtes van 100 tot 120 meter ideaal. Ter vergelijking: In Nederland is voor hobbydrones een hoogte van 300 meter toegestaan. Voor professionele drones is dat 120 meter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Tine Verhelst 1 April 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10862933/Belgie-bemoeilijkt-de-ontwikkeling-van-drones]Belgie bemoeilijkt de ontwikkeling van drones[/url]
Dus wie niet kan gluren door de muren bij de buren mag dat wel met cameraatjes van de drones?!? 30 meter max is nog te hoog, straks liggen we niet meer onzichtbaar in bed of bad! Moeten we nu echt al onze ramen met ondoorzichtbare folie gaan afplakken? Of wordt dit binnenkort ook verplicht, wegens openbare zedenschennis? Schande, ga spelen waar niemand een onveilig gevoel heeft. RESPECT voor anderen is een mooie deugd!
jvanliebergen 1 April 2015
Deze regels zijn een goed begin voor België. In Nederland mag overigens slechts tot 120 mt hoogte worden gevlogen.
Alain 1 April 2015
@Tine: je hebt gelijk dat de privacy moet worden gerespecteerd, daarom mag je ook alleen maar vliegen op privé terrein.
Zelf ben ik woonachtig in een dorpje waar véél luchtballonnen redelijk laag over vliegen, denk je dat hierin geen mensen zitten met camera's die foto's van je privé kunnen nemen?

Als ze een foto nemen van in je bed/bad, dan moeten ze echt al voor je raam komen vliegen en dit is verboden. Lig je naakt te zonnebaden, dan zullen ze je zeker kunnen zien op die hoogte, maar mensen in een luchtballon dus ook...

Ik moet de eerste drone nog tegenkomen die een fototoestel met een superzoomlens kan dragen..., dus ik zou mij niet teveel zorgen maken.
Redactie 1 April 2015
jvanliebergen schreef:
Deze regels zijn een goed begin voor België. In Nederland mag overigens slechts tot 120 mt hoogte worden gevlogen.

Heb het speciaal nog nagezocht. Op internet veel onduidelijkheid. Hobbydrone mag 300 meter, prof drone 120 meter.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden