Op eBee drone

Nieuwe software maakt data snel beschikbaar

13 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

De speciale agrarische eBee Ag drone van Sensefly is een van de populairste UAV's die in agrarische sector wordt gebruikt. In Nederland gaan dit jaar drie van deze toestellen de lucht in. Importeur Geometius vliegt er al langer mee binnen de GWW-sector. De Zwitserse fabrikant Sensefly komt voor dit seizoen met nieuwe software. Die moet het vooral gemakkelijker maken om verzamelde gegevens om te zetten naar taakkaarten voor je kunstmeststrooier of veldspuit.

De nieuwste eBee Ag komt dit jaar met een geüpdate versie van Sensefly's eigen Postflight Terra 3D software, versie 3.4. De drijvende kracht hierachter is het programma Pix4D. Dat schrijft Precision Ag. De verzamelde luchtbeelden kunnen met het programma snel omgezet worden in 'quick NDVI' kaarten. Dat staat voor normalized difference vegetation index. De gewasgroei wordt door een multispectraalcamera in beeld gebracht. Het resultaat is een NDVI kaart. De software kan ook plattegronden met GPS-locaties en taakkaarten uitdraaien. Zo'n plattegrond is in ieder GPS-apparaat in te laden. Door de coördinaten te volgen kun je gemakkelijk probleemplekken opzoeken.

Volgens de fabrikant zijn deze kaarten probleemloos te gebruiken in combinatie met bekende management software programma's, zoals bijvoorbeeld Farmworks van Trimble. De data wordt niet opgeslagen in een cloud account, wat de veiligheid volgens de fabrikant ten goede moet komen. Misschien draagt de Zwitserse achtergrond hier wat aan bij.

'Het grootste nadeel van gewassen scannen met een drone is het analyseren van de data', legt directeur Jean-Christophe Zufferey van Sensefly uit. 'Met de nieuwe software wordt het vertalen van de data net zo simpel als het maken van een vluchtplan. Gebruikers kunnen zo sneller aan de slag gaan met vliegen, inspecteren, beoordelen en vervolgens plaatsspecifiek werken. Dat kan in een bestek van één dag.' De fabrikant noemt dat de 'drone to tractor workflow'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden