Wel eenvoudiger

Nieuwe drone wetgeving is niet praktischer

4 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Op 30 april jl. heeft Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu de nieuwe voorgestelde regels omtrent het vliegen met drones gepubliceerd. De scheidslijn tussen hobby en professioneel vliegen wordt dunner. Dat moet het gebruik voor profs toegankelijk en eenvoudiger maken. Echter, praktischer wordt het niet. Zo mag je op maximaal 100 meter afstand vliegen van de bestuurder, en mag de drone niet hoger vliegen dan 50 meter.

50

meter

is de maximale vlieghoogte van een drone vanaf 1 oktober 2015

Weegt je drone 4 kilo of minder, dan valt de UAV na 1 oktober in de categorie mini-drone. Dit houdt in dat je niet langer een vergunning of ontheffing hoeft aan te vragen als commercieel gebruiker. Zij krijgen daarmee dezelfde privileges als particulieren. Boven de 4 kilo blijven strenge eisen van kracht.

Mansveld hoopt het voor bedrijven, die met een lichte drone vliegen, gemakkelijker te maken. Echter, de veiligheid moet ook verbeterd worden. De veiligheidsregels worden daarom flink aangescherpt. Dat maakt het er niet praktischer op. De beoogde regels worden de komende vier weken voorgelegd ter internetconsultatie. Vervolgens moeten de eerste en tweede kamer er over beslissen.

De nieuwe eisen voor mini-drones (< 4 kg) zijn streng. Zo moet je minimaal 50 meter afstand houden van mensenmassa’s of gebouwen. Ook moeten drones onderling 50 meter afstand houden en mag je niet verder dan 100 meter van de bestuurder vliegen. Binnen een straal van 5 kilometer rond luchthavens mag niet worden gevlogen.

Wil je toch verder of hoger vliegen – ook als particulier – dan gelden de strenge eisen voor ‘zware’ drones. Op dit moment mag je nog tot 300 meter hoogte vliegen. Vanaf 1 juli wordt dat eerst 120 meter, om op 1 oktober uiteindelijk op 50 meter te eindigen.

Commerciële piloten kunnen vanaf 1 juli al een brevet en vergunning behalen, na het afleggen van een theorie- en praktijkexamen. Dat kost je enkele duizenden euro’s. In Nederland is op dit moment slechts één organisatie bevoegd examens af te nemen. Met deze papieren op zak mag structureel worden gevlogen. Dit vervangt de verplichting tot aanvragen van een ontheffing per vlucht.

Wat houdt dit in voor de agrarische sector? Eigenlijk veranderd er weinig. Nagenoeg alle agrarische drones wegen minder dan 4 kilo en vallen dus onder de mini-drones. Maar, een vlieghoogte van 50 meter en reikwijdte van 100 meter zijn onpraktisch en onbruikbaar. Je zit dan toch aan een duur examen vast. Voordeel is dat de vergunningaanvraag verdwijnt. Boer je vlakbij een vliegveld of ander verboden punt? Dan zit gewassen scannen met een drone er voor jou niet in.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden