Methaangas als brandstof

Schone New Holland trekker op Expo Milaan

5 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Al sinds 2013 werkt New Holland aan een super ‘schone’ trekker die zo min mogelijk CO2 uitstoot. Eerst met waterstof als brandstof, en nu met methaangas. Het voordeel is dat die op het landbouwbedrijf zelf kan worden opgewekt. Bezoekers van de Expo in Milaan, die op 1 mei van start ging, kunnen de trekker daar aan het werk zien.

de methaangas trekker van New Holland rijdt op groen gas, dat op het bedrijf zelf wordt opgewekt

New Holland heeft een T6.140 trekker omgebouwd om op methaangas te kunnen rijden. De zescilinder motor levert maximaal 179 pk en heeft een maximaal koppel van 740 Nm. Hij doet daarmee niet onder voor een gangbare trekker.

Het grote voordeel van de methaantrekker is dat hij 80 procent minder CO2 uitstoot dan een vergelijkbare dieselmotor. Het speciale model van New Holland voldoet zo aan de Tier 4B emissie eisen, zonder dat daar extra ingrepen voor nodig zijn. De motor is alleen van een speciale driewegkatalysator voorzien.

New Holland test de trekker al langer op de La Bellotta boerderij, nabij Turijn. Die is in handen van het moederbedrijf. Daar doet de fabrikant praktijktesten met het concept. Het benodigde methaangas  wordt opgewekt via een biogasinstallatie. De fabrikant noemt de boederij dan ook een zogenaamde ‘Energy Independent Farm’.  In de installatie worden gewasresten en afval vergist om gas op te wekken.

Wanneer de fabrikant een trekker op methaangas op de markt wil brengen heeft het niet bekend gemaakt. Grootste probleem is de opslag van voldoende gas en de veiligheid van het systeem, dat onder grote druk staat. Ook Steyr en Valtra hebben trekkers op gas rijden. Echter het gaat hier om LPG. New Holland is de enige agrarische fabrikant die op de Expo 2015 een stand heeft.


De methaangastrekker van New Holland is gebaseerd op een standaard model. De motor stoot 80 procent minder CO2 uit, zonder Adblue toe te voegen of een roetfilter te gebruiker. In de dikke zijstijlen van de cabine wordt het gas opgeslagen. Voldoende opslagvolume is een groot probleem.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
dhondt luc 1 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10863552/Schone-New-Holland-trekker-op-Expo-Milaan]Schone New Holland trekker op Expo Milaan[/url]
beste,

we kunnen niet anders meer want dit wordt toch verplicht in de toekomst voor het millieu.

gr
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Energie

Warm weer en oorlog houden gasmarkt in balans

Analyse Energie

Australische soap houdt gasprijs grillig

Opinie Han de Jong

Stijgende Europese gasprijs buitengewoon onwelkom

Analyse Energie

Gasmarkt ziet prijs in vier dagen met 25% toenemen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden