Sima innovatie zet door

Frontaal display eind dit jaar op de markt

11 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Op de meeste recente editie van de Sima show in Parijs liet het bedrijf Agrotronix een bijzondere vinding zien. Een veldspuit met een zogenaamde ‘head up display’. Autofabrikanten maken al langer gebruik van deze techniek, maar voor de agrarische sector is het nieuw. Een projector laat op de voorruit direct alle nuttige machine informatie zien.

Het Head Up Display is eind dit jaar leverbaar

Het systeem - genaamd VTH User Interface - spreekt tot de verbeelding en kon tijdens de Sima op de nodige interesse rekenen. Agrotronix werkt samen met de Franse spuitenfabrikant Caruelle. De HUD werd dan ook op hun zelfrijdende Nympheos getoond. Eind dit jaar hoopt het bedrijf hem op de markt te kunnen brengen, schrijft GTP.

De techniek is afkomstig uit de militaire luchtvaart, maar onder andere BMW maakt er in de auto industrie gebruik van. Groot voordeel is dat je belangrijke informatie – zoals je navigatiesysteem – direct voor je neus geprojecteerd krijgt. Zo verlies je niet de aandacht op het rijden. Agrotronix meent dat ook de agrarische sector hier veel baat bij kan hebben.

Om te beginnen gaat Agrotronix de virtual terminal, die je normaal op de terminal ziet, in de bovenrand van de cabine projecteren. Daarvoor maakt het gebruik van een speciale pico-projector. Die werkt met LED lampen of een laser om – op verschillende vlakken – verschillende beelden te projecteren. Wat moet worden getoond wordt doorgestuurd via het Canbus systeem.

Op de Caruelle spuit loopt alles via de Viper terminal van Raven, die SBG in Nederland verkoopt. Agrotronix is de Franse vertegenwoordiger. Gebruikers kunnen zelf aangeven wat ze voor hun neus willen zien. De bovenrand van de Claas Vista voorruit is voorzien van zwart folie, wat geen licht doorlaat. Daarbij wijkt de HUD af van die in auto’s. Die projecteren het beeld direct op het glas.

Agrotronix hoopt aan het eind van dit jaar de HUD aan (veldspuit)fabrikanten te kunnen leveren. Daarvoor moet het systeem eerst nog officieel worden goedgekeurd. Zo stelt de Franse wet eisen aan de grootte van het scherm en mag het de bestuurder niet teveel afleiden. Het 'prototype' gebruikte namelijk de volledige voorruit om informatie weer te geven.

Caruelle zal het systeem waarschijnlijk als eerste kunnen aanbieden. Dit merk is onderdeel van de Exel Group. Daartoe behoort ook Agrifac. Wellicht dat ook de Condor straks van zo’n display is te voorzien. Wat de kosten bedragen is nog niet bekend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden