Voor het maaien

Drone redt wild van de dood met een hittecamera

21 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het bedrijf Dronexpert heeft een nieuwe inzetmogelijkheid gevonden voor drones binnen de agrarische sector. Zij rustte een DJI Phantom drone uit met een thermische camera. Vervolgens worden percelen grasland van boven geïnspecteerd en wild verjaagd voor er gemaaid gaat worden. Met de drone is in een korte tijd veel land te controleren.

Met een thermische camera kunnen reekalveren worden ontdekt

Dronexpert pakte een standaard consumentendrone, de DJI Phantom 2, en hing er een thermische camera onder. Zo ontstond de ‘Thermische Drone’. Daarmee zijn in de praktijk tests uitgevoerd om reekalveren in het hoge gras te vinden. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten doen dit nu nog volledig handmatig. Dat is te arbeidsintensief. De drone kan daarbij helpen.

Afgezien van de camera is er niets veranderd aan de drone. Met een controller en smartphone kun je hem bedienen en direct de hittebeelden bekijken. In het land zijn direct stipjes (hittebronnen) te zien wanneer wild wordt gedetecteerd. Voor de zekerheid kun je altijd terugschakelen naar een gewone daglicht camera.

Het inzetten van een drone met thermische camera is niet nieuw. Zo maakt de politie, brandweer en reddingsdiensten hier al gebruik van. Ook worden ze ingezet bij inspectie van zonnepanelen. Toepassing binnen de agrarische sector is wel nieuw.

Directeur Theo Freye van Claas zei in 2013 al eens dat de fabrikant werkte aan een drone. Die moet voor de combine vliegen en op tijd een waarschuwing geven wanneer wild of een ander vreemd voorwerp wordt gevonden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden