Gehaltes in kaart gebracht

CZAV beproeft exacte bemesting met sensor

16 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

CZAV is een van de fabrikanten die meewerkt aan het ontwikkelen van precisiebemesting met (varkens)drijfmest. In samenwerking met John Deere dealer Vervaet uit Biervliet zijn dit voorjaar praktijkproeven in wintertarwe uitgevoerd. Hierbij worden – met behulp van sensortechnologie – de actuele gehaltes continue gemeten en de bemesting direct aangepast. Dat moet nadelige verassingen achteraf voorkomen.

Met een NIRS sensor worden de gehaltes actueel gemeten en de bemesting aangepast

John Deere is al langere tijd bezig met een sensor die de mest continue nauwkeurig op gehaltes kan meten. Dit heet near-infrared spectroscopy (NIRS). Ook machinefabrikant Vervaet werkt hier aan mee. Vorig jaar nog won John Deere een prijs met deze techniek op de ATH beurs in Biddinghuizen.

Omdat pas enkele weken na het uitrijden van de drijfmest bekend is wat de exacte gehaltes zijn is de akkerbouwer vaak te laat met bijsturen. Drijfmest is namelijk lang niet altijd homogeen genoeg. De gehaltes in één tanklading kunnen al verschillen bevatten. Door continue het gehalte drogestof, stikstof, fosfaat en kali te meten bestaat de mogelijkheid om te bemesten op basis van werkelijke gehaltes in kilogrammen per hectare.

Door continue te meten wordt een kaart aangemaakt waar welke mineralen terecht zijn gekomen. Deze kaart vormt de basis van een taakkaart voor de kunstmeststrooier, waarmee het perceel later plaatsspecifiek bijbemest kan worden. Een ander voordeel is de niet-homogene mest gelijkmatiger te injecteren, doordat de rijsnelheid en doorstroomhoeveelheid automatisch worden geregeld.

CZAV is voor het aanleggen van praktijkproeven bij het project betrokken. De eerste resultaten zijn veelbeloven en de toeleverancier hoopt in de toekomst te kunnen bemesten naar behoefte van het gewas en opbrengstpotentieel op basis van een taakkaart.


CZAV werkte dit voorjaar samen met dealer Vervaet voor het aanleggen van praktijkproeven met een precisiebemesting van varkensdrijfmest in wintertarwe. De eerste resultaten worden woensdag 17 juni gepresenteerd tijdens de jaarlijkse opendag op proefboerderij De Rusthoeve in Colijnsplaat.


John Deere werkt al enkele jaren aan de NIRS technologie om actuele gehaltes in de mest mee te kunnen meten en de machine hier op aan te sturen. Ook het Nederlandse Vervaet werkt mee en hoopt de techniek vanaf volgend jaar aan te kunnen bieden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Marktupdate Granen

Het is of te nat of te droog in de graangebieden

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden