Energiezuinig PEF-systeem

Vetgehalte frites drastisch lager door PEF

26 Juni 2015

In de industrie wordt tegenwoordig op allerlei manieren gekeken om energiebezuinigingen te realiseren, ten eerste om kostreductie te realiseren en ten tweede om te voldoen aan duurzaamheids ontwikkelingen en vereisten. Bedrijven willen natuurlijk te boek staan als MVO en mee doen in de vergroening hype.

Het Nederlands innovatie bedrijf Pulsemaster springt hier op in met het nieuwe proces genaamd PEF-processing. Waarbij PEF voor Pulsed Electric Field staat. De rauwe aardappelen worden behandeld met het PEF proces alvorens ze worden gesneden voor de frites. Het PEF proces kan met geschilde en ongeschilde aardappelen. Het proces laat aardappelen in water door de behandelkamer voeren, waar door middel van pulsen minuscule gaten in de aardappelcelmembranen geboord worden.

De technologie verbetert droogproscessen, extractie en persen, vriesprocessen en pellen en snijden. Hier valt dus ook het droogproces van de aardappelen bij. Door het PEF-systeem komen de preheaters te vervallen wat ten goede komt van het water- en energieverbruik maar ook voor de productietijd. Ook is de nieuwe techniek goed voor de snijkwaliteit die vergroot wordt. Daarnaast worden de gebroken fritesstaven ook nog eens significant verlaagd. Dit wordt bewezen met het nieuwe ‘knoop’ frietje! De knoop wordt gelegd van rauwe gesneden frites. De fritesstaven breken niet.

Ook blancheer-, droog- en voorbaktijden worden verkort, door de behandeling wordt daarnaast het transport van suikers gemakkelijker. De olieopname bij het voorbakken kan tot 50 procent gereduceerd worden wat de frites nog gezonder voor consumptie maakt ook. Het vetgehalte van de frites ligt bijna twee keer zo laag dan bij reguliere bak methoden.

Of het ‘knoopje’ echt praktisch is dat is een tweede, maar innovatief en duurzaam is het zeker. De PEF technologie kan ook toegepast worden op groente, fruit en vlees bij vriesprocessen, pellen en snijden of extractie en persen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox