Ondergronds produceren

Binnenstad Londen wordt toneel van groenteteelt

29 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

Vandaag start in hartje Londen het nieuwste landbouwbedrijf van Groot-Brittannië. Twee investeerders hebben samen met een chef kok de primeur. Een ondergrondse schuilkelder – uit de tweede wereldoorlog – is omgebouwd tot productiefaciliteit voor groentegewassen. Dit moet het telen van sla, radijs en andere groentes flink duurzamer maken. Transport is er namelijk bijna niet en volgens de ondernemers kan zeer zuinig met water worden omgegaan.

33 meter onder de grond worden sla, radijs en peterselie geteeld

Een schuilkelder voor 8.000 personen – 33 meter onder de grond – is het toneel van een bijzonder project. Het is de eerste ‘farm’ ondergronds en bovendien gelegen in de grootste stad van Groot-Brittannië. Vandaag wordt het startschot gegeven. De mensen achter het project hopen half juli de eerste producten aan groothandelaren en lokale restaurants te leveren.

Het heeft achttien maanden geduurd om de tunnel om te bouwen tot een plantenfabriek. Daarmee is in totaal een investering van 750.000 pond gemoeid. Omgerekend ruim één miljoen euro. Een tweede tunnel, gelegen naast de huidige, biedt al uitbreidingsmogelijkheden.

Om te beginnen worden de gewassen radijs, mosterd, erwtenscheuten, koriander, selderij, peterselie, rucola en amarant in een volledig afgesloten hygiënische ruimte geteeld. Een speciaal luchtzuiveringssysteem zorgt ervoor dat de planten voldoende frisse lucht hebben. LED verlichting is energiezuinig en zorgt ervoor dat de planten groeien. Daarmee is zelfs de smaak te manipuleren.

70

procent

minder water tov gangbaar boeren

Volgens de initiatiefnemers wordt 70 procent minder water verbruikt dan bij gangbare teelt het geval is. Om dat te kunnen realiseren wordt gebruik gemaakt van hydrocultuur. De planten groeien in water, wat wordt gerecycled en opnieuw gebruikt. Omdat slechts weinig transport nodig is – de producten verlaten Londen niet – moeten de producten op termijn klimaatneutraal geproduceerd worden.

Voor een ondergrondse salade moet je nu nog bij een restaurant aanschuiven. Op termijn wil het bedrijf supermarkten, maar ook consumenten direct gaan beleveren. Je kunt als Londener dan online je groente bestellen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden