55% blijft negatief

Fabrikanten verwachten meer verkoop na de zomer

17 Juli 2015

Uit de maandelijks gehouden business barometer van brancheorganisatie Cema blijkt dat machinefabrikanten in Europa de toekomst iets positiever inzien. Na de zomer wordt een kleine stijging in de verkoop verwacht. Afgelopen maand hield echter de negatieve trend vast. Alleen in Frankrijk en Italië werden iets meer nieuwe machines verkocht.

Na de zomer worden meer machine verkopen verwacht

In de meeste Europese landen bleef de verkoop een cijfer van min 5 procent laten zien. Italië en Frankrijk zijn daarop de uitzondering. Vooral in Duitsland en Spanje is de markt taai, net als in Scandinavië en Roemenië. De markt in Groot-Brittannië is stabiel dankzij een sterke koers van de pond. De CIS-regio (Rusland, Oekraïne, etc) blijft het slechtst presteren.

55 procent van de 140 ondervraagde machinefabrikanten uit 9 negen land geeft aan dat zij verwachten hun omzet verder te zullen zien dalen. Toch ziet de nabije toekomst er iets zonniger uit, denken zij. Ook de onderdelenleveranciers verwachten dat hun omzet en orderintake iets zal groeien.

In de business barometer geeft 37 procent aan dat hun bedrijf zich in een ongunstige situatie bevindt. In juni was dat nog 45 procent. Daarentegen geeft 27 procent aan hun omzet te zien groeien in het komende jaar. Vorige maand was dat 22 procent.

Een ander probleem is de markt voor gebruikt materiaal. Vooral in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk worden grotere voorraden gebruikte machines gemeld. Het gaat vooral om trekkers en oogstmachines.

Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Trekkerverkoop

Grote 3 vechten om de trekkermarkt

Nieuws Mechanisatie

Prijs en levertijd machines lopen schrikbarend op

Inside Varkens

Europese varkensslacht groeit fors in prijscrisis

Nieuws Brexit

VK stelt importeisen uit wegens dreigende tekorten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief