Bedrijfsgrootte geen graadmeter

Kleine boer profiteert van precisielandbouw

24 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Engelse toeleverancier Hutchinsons heeft 1.100 Engelse boeren ondervraagd naar de toepassing van GPS en precisielandbouw op hun bedrijf. Dat leverde een aantal verassende conclusies op. Zo is de bedrijfsgrootte geen graadmeter voor de toepassing van nieuwe technologie. Juist meer ‘kleine’ bedrijven – er wordt dan gesproken over minder dan 300 hectare – passen precisielandbouw toe.

De bedrijfsgrootte is geen graadmeter voor de precisieboer

Volgens Hutchinsons gaat het om het grootste onderzoek in het Verenigd Koninkrijk wat betreft GPS en precisielandbouw. Tijdens het laatste decennia is de interesse enorm gegroeid onder boeren in het Verenigd Koninkrijk. In totaal werden 1.100 Engelse boeren ondervraagd verspreid over het land. 70 procent – ofwel 770 personen – geven aan al gebruik te maken van deze techniek. De overige 30 procent laat echter weten wel interesse te hebben.

Lage gewasprijzen lijken weinig effect te hebben op de investeringsplannen. Ruim de helft van alle ondervraagde wil in de komende 12 maanden investeren in precisielandbouwtechniek. Interessant is dat 42 procent een bedrijf heeft kleiner dan 300 hectare. Voor Nederlandse begrijpen aardig groot, maar voor graanbegrippen niet heel spannend.

GPS besturing is het meest populaire instrument onder de Engelse boeren. 55 procent van de grote bedrijven beschikt inmiddels over één of meerdere systemen. Bij de kleinere bedrijven ligt dat percentage lager. Echter, het verschil tussen bedrijven die alleen GPS gebruiken en boeren die dieper in gaan op precisielandbouw is bij die groep juist kleiner.

Volgens Hutchinsons maken bedrijven kleiner dan 300 hectare vaker gebruik van bijvoorbeeld plaatsspecifiek zaaien, bemesten en spuiten om meer rendement uit de hogere machinekosten te halen.

De ondervraagde boeren werken het vaakst plaatsspecifiek bij de basisbemesting. Daarna volgt een overbemesting met stikstof, zaaizaad en gewasbeschermingsmiddelen. 40 procent van alle ondervraagde varieert de hoeveelheid zaaizaad op GPS. 30 procent geeft aan satellietbeelden te gebruiken voor de stikstofbemesting en 20 procent gebruikt sensoren op de trekker. Omdat stikstof de grootste inputkost is wordt daar het liefst op bespaard.

Opvallend is dat slechts de helft van alle opbrengstkaarten wordt gebruikt voor precisielandbouw. Grootste struikelblok is het gebrek aan software om de gegevens te analyseren en om te zetten in bruikbare data. De helft van de ondervraagde zijn het erover eens dat veel meer technisch advies nodig is om plaatsspecifiek werken verder te helpen. Er wordt niet anders gekeken naar de teelt van het gewas. De insteek blijft om  maximaal te produceren en de maximale potentie van het gewas te benutten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden