Boerenbusiness analyse

De drone als marketing instrument of meer?

5 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Opvallend nieuws: Twee trekkerbouwers hebben recent aangekondigd dat er straks drones in de lucht zullen vliegen met de naam van een bekend trekkermerk. Eerst kondigde CNH – het moederbedrijf van Case IH en New Holland – dat aan. Nu doet ook Agco – bekend van Massey Ferguson, Fendt en Valtra – een duit in het zakje. De drone als marketinginstrument, of zit er meer achter?

Agco en CNH lanceren beide een drone onder de naam van een bekend trekkermerk

Ondanks dat wetgeving het succes van dronetechnologie bepaalt weerhoudt dat mensen in agrarische sector er niet van om te experimenteren en speculeren. Verschillende machinefabrikanten doen ook een duit in het zakje. En, het gaat niet om de kleine jongens. Drones hebben iets magisch. Op hoge snelheid brengen ze beelden naar je toe die voorheen onmogelijk te verkrijgen waren voor een leek. Leuk voor de aanwas op Youtube, maar de agrarische sector ziet grote kansen. Dat wordt ons tenminste ingeprent.

Net als ieder stuk technologie kent ook drones voor- en tegenstanders. De mogelijkheden zijn oneindig. Tenminste, in het hoofd van menig boer of bedrijf. Dat is theoretisch zeker het geval. Tegenstanders verschuilen zich achter de veiligheid. In een dik bevolkt land als Nederland een zeer goede zaak. Er hoeft maar één serieus ongeluk te gebeuren en het is over en uit.

CNH en Agco weten beide het nieuws te halen door aan te kondigen zelf met een drone te komen. De aanpak verschilt echter enorm. Simpel gezegd kiest CNH voor hightech en Agco voor lowtech. Beide betrekken een dronespecialist bij de zaak. CNH gaat in zee met het Amerikaanse Precision Hawk. Die specialiseert zich in de agrarische sector. Agco doet dat met 3D Robotics, die zich focussen op de consument. Met hun Solo quadcopter gaan ze de strijd aan met DJI’s Phantom en de Horizon Hobby Blade 350QX. (Bekende namen voor een drone fanaat).

Het Lancaster toestel van Precison Hawk is het meest professioneel. CNH is van plan hem via hun eigen dealernetwerk wereldwijd in de markt te gaan zetten. Ook in Nederland. Het New Holland, Case IH of Steyr dealerbedrijf moet ze gaan verkopen. Voor een slordige 30.000 euro heb je er een. Een goede ondersteuning is noodzakelijk. Sommige dealers hebben al moeite met GPS techniek, laat staan drones. Wie zit daar op te wachten? Voor de vertaling van de beelden werkt CNH samen met verschillende universiteiten over heel de wereld, waaronder één in Nederland. Het vertalen van de beelden met behulp van software is een grote uitdaging. Net als het omzetten van de verzamelde data in iets nuttigs.

Agco gaat voor een flink goedkopere consumentendrone. Die is specifiek bedoeld om foto’s en film mee te maken met behulp van een Gopro actiecamera. Andere filter erop en je hebt een NIR-camera. Of zo doet het verhaal ons lijken. Het voordeel is de prijs. 3D Robotics biedt het instapmodel aan voor 1.000 dolar. De ‘Agco edition’ komt met twee camera’s en verwerkingssoftware die draait op een cloud account. Dat brengt een nog onbekend prijskaartje met zich mee, maar verwacht geen tienduizenden euro's. In tegenstelling tot CNH begint Agco met een lancering louter in de Verenigde Staten.

Wellicht dat Agco met de UAV aan kan tonen dat betrouwbare techniek niet veel geld hoeft te kosten. Bovendien kun je er altijd nog machines mee gaan filmen mocht het niks worden. Maar, het geheel heeft toch wel een marketingsausje. Er zitten nog teveel open plekken in het verhaal.

De huidige dronetechniek is er een van vallen en opstaan. Een steile leercurve want nog veel moet worden onderzocht. Data verzamelen is vaak niet het probleem. De interpretatie en vervolgstappen wel. Dat heeft tijd nodig. De ideeën die bij CNH en Agco heersen zijn goed, maar de vraag is hoe ver ze hun tijd vooruit zijn. Naar je dealer stappen voor een drone is voorlopig nog kijken in de toekomst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden