Omzet min 9 procent

Sterke Zwitserse valuta zit Kuhn in de weg

7 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Bucher Industries uit Zwitserland, het moederbedrijf van machinefabrikant Kuhn, sluit het eerste half jaar van 2015 af met een omzetverlies van 9 procent. De omzet kromp tot 1,34 miljard frank. Omgerekend 1,26 miljoen euro. Vooral de sterke binnenlandse valuta zit het bedrijf dwars.

9

procent

minder omzet in de eerste helft 2015

Worden de valuta effecten niet meegerekend dan bedraagt her verlies slechts 2 procent. Voor de bedrijfswinst werkt dat echter voordelig Het EBIT bedrijfsresultaat steeg met 17 procent tot 118 miljoen CHF. Zonder de valuta effecten zou dat 11 procent zijn geweest.

Onder aan de streep weet Bucher de winst echter niet vast te houden. Die daalt van 97 miljoen Zwitserse frank naar 80 miljoen. Omgerekend 75 miljoen euro. De agrarische poot van Bucher (Kuhn) is voor de helft verantwoordelijk voor de omzet. Die bedroeg in het eerste half jaar 645 miljoen CHF tegenover 726 miljoen in de eerste helft van 2014. Een daling van 11 procent.

In Europa, Noord en Zuid Amerika verkocht Kuhn minder machines. Investeringsplannen bij boeren zijn er niet en de gewasprijzen liggen lager. In Brazilië zorgt een recessie voor minder verkoop. Gelukkig liep de verkoop binnen de veehouderijsector iets beter. Daar daalde de omzet met slechts 3 procent. Het totale aantal orders lag 10 procent onder dat van vorig jaar. Daardoor hebben sommige fabrieken te weinig geproduceerd. Voor de tweede helft van het jaar wordt weinig verbetering verwacht.

De andere divisies van Bucher Industries deden het niet veel beter. Bucher Specials – die machines produceert voor de productie van onder andere wijn en vruchtensap – wist eveneens weinig om te zetten. Dat geldt ook voor Bucher Hydraulics en Emhart Glass. De Municipal divisie brengt een klein lichtpuntje. Dit voorjaar wist het nog voor 30 miljoen frank aan machines naar Rusland te verkopen.

Voor de tweede helft van 2015 en voor het gehele jaar blijft de groep pessimistisch. Dankzij aanhoudende onzekerheid in de eurozone wordt een winst- en omzetdaling verwacht als gevolg van de wisselkoersen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden