Brandstof winnen uit CO2

Duurzame diesel komt gewoon uit de lucht

2 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het wemelt van de milieu-innovaties in de wereld van de autobrandstoffen. Een Duits bedrijf ziet kansen voor dieselbrandstof gemaakt met behulp van CO2 die aan de lucht wordt onttrokken.

CO2 uit de lucht wordt gescheiden. Vervolgens kan een variant van diesel worden gemaakt

Diesel? Dat maak je in de raffinaderij uit ruwe olie. Een fossiele brandstof dus die zorgt voor extra uitstoot van broeikasgas CO2. Maar het kan ook anders, schrijft Z24. Het Duitse bedrijf Sunfire en de Canadese firma Carbon Engeneering experimenteren met een proces waarbij kooldioxide uit de lucht wordt gefilterd. Vervolgens wordt er - na splitsing van water in waterstof en zuurstof - een koppeling gemaakt tussen waterstof en de koolstofatomen. Met ketens van koolwaterstoffen kan vervolgens een variant van diesel worden gemaakt.

Als de energie die in dit proces wordt gestoken geleverd wordt uit duurzame bronnen, is het proces per saldo CO2-neutraal. De agrarische sector is hier bij uitstek geschikt voor. Op menig schuurdak liggen zonnepanelen en windmolens zijn rijkelijk aanwezig. Er wordt CO2 aan de lucht onttrokken en bij de verbranding van de dieselbrandstof weer vrij gegeven. Maar er komt geen extra CO2 in de atmosfeer.

Sunfire is dit jaar gestart met de proefproductie van zogenoemde e-diesel en de vraag is of dit product kan concurreren met klassieke motorbrandstoffen.  De verkoopprijs van de e-diesel heeft een bandbreedte van 1 euro tot 1,50 euro per liter, zo geeft Sunfire aan tegenover de BBC

Klinkt niet slecht, maar deze prijsschatting blijkt exclusief belasting te zijn! In veel landen bestaat meer dan de helft van de pompprijs van diesel uit btw en accijns. Houd je daar rekening mee, dan is de e-diesel dus pakweg dubbel zo duur als diesel die uit ruwe olie wordt gemaakt.

Om diesel op basis van CO2-uit-de-lucht rendabel te maken is in eerste instantie forse steun van de overheid nodig. Voor de agrarische sector biedt het idee wellicht nog iets meer perspectief, omdat met een gesloten kringloop kan worden gewerkt. New Holland ambieert dit al veel langer. Het experimenteert zelf met het opwekken van methaangas - met behulp van een biovergister - om vervolgens hier een speciale trekker op te laten rijden.

Meer van Z24.nl:
Overtollige zonnestroom? Daar maken ze gas van in Duitsland

De iPhone is de ‘cash cow’ van Apple, en dat blijft nog wel even zo

Wakker Dier op de vingers getikt om spots over Old Amsterdam en Maaslander

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Analyse Energie

Opec slaagt er niet in het tij te keren op de oliemarkt

Analyse Energie

Diesel niet goedkoper na stevige correctie olie

Analyse Olie

De rol van diesel is nog niet uitgespeeld volgens Exxon

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden