Nieuw model op komst

Reikhalzend uitkijken naar nieuwe iPhone

9 September 2015

Het kan niet anders dan dat Apple woensdagavond 9 september (Nederlandse tijd) een nieuwe iPhone gaat onthullen. Dat moet de groei van ’s werelds rijkste bedrijf verder opschroeven. Maar, er wordt getwijfeld of de nieuwe iPhone 6S en 6S Plus het succes van vorig jaar kunnen evenaren, schrijft Z24.

18

miljard

dollar winst boekte Apple in het 4e kwartaal van 2014

Geen enkel bedrijf ter wereld boekte ooit zoveel winst als Apple in de laatste drie maanden van 2015. Dankzij de nieuwe iPhone toestellen, met een groter scherm, boekte het bedrijf in drie maanden tijd 18 miljard dollar winst! Woensdag 9 september, - om 7 uur Nederlandse tijd – zal topman Tim Cook in San Francisco naar alle waarschijnlijkheid de volgende generatie toestellen bekend maken. Die dragen de toevoeging ‘S’ bij Apple en zijn een doorontwikkeling op de vorige generatie iPhones.

Analisten en techliefhebbers kijken reikhalzend uit naar de nieuwe iPhone. Het belangrijkste product voor de Amerikaanse elektronicagigant. Want, kan het toestel opnieuw voor een recordwinst gaan zorgen? Dat lijkt onwaarschijnlijk, zo wordt gedacht.

De iPhone is goed voor bijna 47 procent van de totale omzet bij Apple sinds de oprichting in 2000. En dat terwijl de smartphone pas in 2007 op de markt kwam. Geen enkel ander product is zo belangrijk voor de omzet. Dat duidt nog eens aan hoe belangrijk het nieuwe toestel voor de fabrikant is. In 2012 raakte de markt voor Apple-telefoons verzadigd, met de komst van de iPhone 5. Het bedrijf boekte nog wel een kleine groei, maar wist geen grote verkoopgetallen meer neer te zetten. Het grote scherm van de iPhone 6 zorgde echter voor een enorme impuls. De verkoop kwam terug op haar oude niveau.

Analisten verwachten dat deze groei niet vol is te houden. Zo gaat het om een update van het huidige toestel en geen geheel nieuw product. Naar verwachting krijgen de 6S en 6S Plus een opfrisbeurt met een iets snellere processor, betere camera en wellicht een verbetering in de touch screen mogelijkheden. Vorig jaar heeft Apple de lat voor zichzelf erg hoog gelegd. Of het bedrijf zijn eigen succes kan overtreffen is maar de vraag.

Volgens Cook is er geen vuiltje aan de lucht. Slechts een kwart van alle Apple gebruikers heeft een van de twee nieuwste toestellen. Driekwart van de gebruikers is dus potentieel klant. Sceptici zien dat echter heel anders. Zij verwachten een groei van slechts drie procent. Zo is de Chinese markt behoorlijk afgenomen en, ook elders in de wereld worden minder smartphones aan de man gebracht.

Apple hoeft niet meer op succes bij hun iPad te rekenen

Eén ding is zeker, op de iPad hoeft Apple niet meer te rekenen. Bij de introductie leek Apple op eenzelfde succes als bij de iPhone af te stevenen. De verkoop kakte echter behoorlijk in. Gebruikers vervangen tablets namelijk veel minder snel. Vaak worden oudere tablets binnen een gezin doorgegeven. Met de komst van de iPad mini wist Apple het tij iets te keren, maar de dalende lijn heerst alweer in alle grafieken.

Volgens geruchten – wat dat zijn het bijna altijd bij Apple’s productlancering – komt het bedrijf uit Cupertino, Californië, woensdagavond ook met een nieuwe tablet; de iPad Pro. Deze zou een ‘enorm’ scherm van 12,9 inch hebben. Ter vergelijking; de iPad Air heeft een 9,7 inch scherm. De iPad Pro is vooral voor de zakelijke sector en het onderwijs bedoeld, om laptops te vervangen. Voor het goedkoopste model moet je naar alle waarschijnlijkheid wel zo’n 1.000 euro neerleggen. Die prijs ligt echter in lijn met de Surface tablets van Microsoft.

De nieuwe iPhone blijft dus de blikvanger tijdens de presentatie 9 september. En daar kijkt iedereen reikhalzend naar uit.

Meer van Z24:
Amazon werkt aan tablet van 50 dollar

Veilinghuis Troostwijk vindt nieuwe investeerders

Nieuwe Toyota Prius rekent af met geitenwollensokken imago

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief