5 gouden 44 zilveren medailles

John Deere mega winnaar op Agritechnica

9 September 2015

DLG, de Duitse organisatie die tweejaarlijks de Agritechnica show organiseert, reikt vooraf aan de beurs gouden en zilveren medailles uit aan machinefabrikanten voor hun nieuwste vindingen, machines en systemen. Een record van 311innovaties zijn voor de aankomende editie aangemeld. Uiteindelijk zijn 5 gouden en 44 zilveren medailles uitgereikt. John Deere is de grote winnaar.

John Deere wint 3 gouden en 9 zilveren medailles

Het wordt de Duitse DLG weleens verweten dat het vooral oog heeft voor fabrikanten uit het eigen land. De uitslag van 2015 zal dit beeld voor critici alleen maar bevestigen. John Deere mag in Hannover drie gouden en maar liefst negen zilveren medailles in ontvangst nemen. Krone en Fendt krijgen er ieder één.

De onbetwiste winnaar van de Agritechnica – als je het zo mag noemen – is John Deere. Voor hun Connected Nutrient Management, Connected Crop Protection en Chemical Application Manager en ProCut kreeg het gouden medailles uitgereikt. Het Comprehensive nutrient management systeem werd ontwikkeld samen met Rauch, Sulky, Vista en Land Data Eurosoft. Het software programma berekent hoe en waar plaatsspecifiek stikstof en fosfaat kunstmest en organische meststoffen het beste kunnen worden toegediend. Daarvoor wordt zowel actuele als historische data gebruikt.

Het tweede systeem borduurt daar een beetje op voort. Echter, de Connected crop protection en Chemical application manager stuurt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op het landbouwbedrijf. Ook hiervoor wordt met verschillende bedrijven samengewerkt. Onder andere BASF werkt mee. Via het programma kun je plaatsspecifiek op het bedrijf spuiten. Het systeem geeft aan hoeveel van welk middel moet worden gespoten. Het bemoeit zich ook met voorraadbeheer en maakt een takenlijst aan. Zo ziet de chauffeur hoeveel water en middel hij moet tanken.

De derde vinding van Deere – die goed is voor een gouden plak – is ProCut. Dit is een systeem op hakselaars. Twee sensoren meten zowel de afstand tussen de messentrommel en het tegenmes als de scherpheid van de messen. Zijn de messen niet scherp genoeg, dan krijgt de chauffeur een melding. Ook berekent het systeem hoeveel moet worden geslepen. Dat spaart brandstof en zorgt voor een betere hakselkwaliteit.

De negen zilveren medailles krijgt Deere onder andere uitgereikt voor een intelligent vierwielaandrijving systeem, iTec AutoLearn, een automatisch zelf lerend kopakkermangement systeem en EZ-Ballast. Via dit systeem kun je hydraulisch extra gewichten onder de trekker monteren. TruSet implement control heeft Deere al in Amerika, maar introduceert het nu ook in Europa. Via Isobus kun je in de trekkerterminal de diepte van alle onderdelen op Deere’s cultivator zeer precies instellen. Ook de MaxEmerge precisie zaaimachine krijgt een prijs, voor hun exacte zaairesultaat. De machine is ook via een app te bedienen.

GoHarvest Premium is een simulator die chauffeurs de maaidorser beter laat afstellen. Een andere prijswinnende vinding op de JD combines is Integrated Combine Adjustment. De naam zegt het al. Een ingebouwd systeem op de terminal stelt zelf de combine af om de hoogste capaciteit te behalen met minimaal verliezen. Active Yield – eveneens voor combines – is een prijswinnend opbrengstmetingsysteem. Drie weegcellen wegen de graantank om zo een betrouwbaarder beeld te krijgen. Ook prijswaardig door DLG bevonden is Active Fill Control Sync, het automatisch vulsysteem op Deere’s nieuwe hakselaar. Daar is een extra snufje aan toegevoegd. Zo gebruikt het systeem GPS om de exacte locatie van de trekker met wagen te registeren. Die data wordt gebruikt om alle ladingen te registreren en geen product te morsen.

30

seconde

doet VarioGrip Pro van Fendt erover om een band van 0,8 naar 1,8 bar op te pompen

Fendt lanceerde op Agritechnica 2013 Variogrip. Een geïntegreerd luchtdrukwisselsysteem. VarioGrip Pro, waarvoor het nu een gouden medaille krijgt, gaat nog een stapje verder. Het oppompen van de banden kost namelijk veel tijd. Daardoor is het systeem niet effectief genoeg voor wie veel pendelt tussen weg en veld. Ook moet de trekker veel toeren maken om de compressor aan te drijven. Stationair lukt dat niet.

VarioGrip Pro maakt gebruik van een soort binnenband op hoge druk. Daarvoor werkt Fendt samen met de Tsjechische bandenproducent Mitas. Deze interne luchtvoorraad in de band werkt als buffer. Een compressor pompt de binnenband vol via de achteras. Met behulp van extra compressors en voorraadtanks kan de luchtdruk in dertig seconde van 0,8 naar 1,8 bar worden opgepompt. Hiervoor hoeft de motor niet boven stationair toerental te komen.

Krone krijgt een gouden medaille voor hun Premos 5000 pellets pers. Deze machine maakt pellets van stro. Volgens de fabrikant is het de eerste mobiele machine in zijn soort. Een soort aangepaste stropers dus. Twee walsen persen het materiaal fijn en perst het in worstjes van 16mm doorsnee. Het materiaal kan gebruikt worden als brandstof, bedding of diervoeder.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Grote 3 vechten om de trekkermarkt

Nieuws Trekkerverkoop

Grote 3 vechten om de trekkermarkt

Nothing runs like a Deere zonder chauffeur

Nieuws Techniek

Nothing runs like a Deere zonder chauffeur

John Deere VS start na een maand weer op

Nieuws Mechanisatie

John Deere VS start na een maand weer op

John Deere lamgelegd door grootste staking in 35 jaar

Nieuws Mechanisatie

John Deere lamgelegd door grootste staking in 35 jaar

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief