200 miljoen euro subsidie

Boeren profiteren flink van milieumaatregelen

15 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

In totaal heeft het Nederlands bedrijfsleven voor ruim 3,6 miljard euro geïnvesteerd in milieuvriendelijke technieken en energiebesparende maatregelen. Daarvoor keerde de overheid 200 miljoen euro aan subsidies uit. Dat blijkt uit cijfers die Rijksdienst voor Onderneming Nederland begin september bekend maakte. De agrarische sector profiteert hier flink van.

De landbouw is goed voor 25% van alle subsidie voor zonnepanelen

In totaal kreeg RVO 32.750 aanvragen binnen over 2014. Die zijn vooral afkomstig uit het MKB. Vooral bij de MIA/Vamil regeling is dat het geval. Bij de Energie Investeringsaftrek EIA zijn vooral zonnepanelen en LED-verlichting populair. De landbouw is hier – samen met de bosbouw en visserij – goed voor een kwart van alle aanvragen.

Ook bij de MIA/Vamil is de agrarische sector goed vertegenwoordigd. Ruim 23 miljoen ging naar de bouw van duurzame melkveestallen. Ook elektrisch aangedreven voertuigen zijn populair. Denk hierbij aan hybride auto’s. De bouw investeerde voor 735 miljoen euro. Bij voedselproductie is dat 504 miljoen euro.

De categorie aanvragen voor een duurzame melkveestal steekt er met kop en schouders bovenuit binnen het agrarisch vlak. Dat is logisch, omdat dit direct gelinkt is aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Wie hieraan wil voldoen kan tevens subsidie aanvragen. RVO ontving 750 aanvragen. Goed voor dik 237 miljoen euro. Daarvan is uiteindelijk dus 23 miljoen ingewilligd. Ook voor duurzame varkens- en pluimveestallen kwamen veel aanvragen binnen. Voor proefstallen kwamen 106 aanvragen binnen.

Akkerbouwers investeren het liefst in een nieuwe veldspuit – met plaatsspecifieke toediening – GPS systemen of andere apparatuur voor plaatsspecifiek werken. Hiervoor kwamen respectievelijk 202, 184 en 154 aanvragen binnen. Goed voor 36,5 miljoen euro gezamenlijk.

Het meeste aantal aanvragen kwam binnen voor het aanschaffen van een plugin-hybride auto of volledig elektrisch aangedreven voertuig. Ook bij het vervangen van asbestdaken en aanleggen van zonnepanelen drukt de agrarische sector zijn stempel. Hiervoor werden 1.836 en 651 aanvragen gedaan. Goed voor 51 en 55,6 miljoen euro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden