200 miljoen euro subsidie

Boeren profiteren flink van milieumaatregelen

15 September 2015

In totaal heeft het Nederlands bedrijfsleven voor ruim 3,6 miljard euro geïnvesteerd in milieuvriendelijke technieken en energiebesparende maatregelen. Daarvoor keerde de overheid 200 miljoen euro aan subsidies uit. Dat blijkt uit cijfers die Rijksdienst voor Onderneming Nederland begin september bekend maakte. De agrarische sector profiteert hier flink van.

De landbouw is goed voor 25% van alle subsidie voor zonnepanelen

In totaal kreeg RVO 32.750 aanvragen binnen over 2014. Die zijn vooral afkomstig uit het MKB. Vooral bij de MIA/Vamil regeling is dat het geval. Bij de Energie Investeringsaftrek EIA zijn vooral zonnepanelen en LED-verlichting populair. De landbouw is hier – samen met de bosbouw en visserij – goed voor een kwart van alle aanvragen.

Ook bij de MIA/Vamil is de agrarische sector goed vertegenwoordigd. Ruim 23 miljoen ging naar de bouw van duurzame melkveestallen. Ook elektrisch aangedreven voertuigen zijn populair. Denk hierbij aan hybride auto’s. De bouw investeerde voor 735 miljoen euro. Bij voedselproductie is dat 504 miljoen euro.

De categorie aanvragen voor een duurzame melkveestal steekt er met kop en schouders bovenuit binnen het agrarisch vlak. Dat is logisch, omdat dit direct gelinkt is aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Wie hieraan wil voldoen kan tevens subsidie aanvragen. RVO ontving 750 aanvragen. Goed voor dik 237 miljoen euro. Daarvan is uiteindelijk dus 23 miljoen ingewilligd. Ook voor duurzame varkens- en pluimveestallen kwamen veel aanvragen binnen. Voor proefstallen kwamen 106 aanvragen binnen.

Akkerbouwers investeren het liefst in een nieuwe veldspuit – met plaatsspecifieke toediening – GPS systemen of andere apparatuur voor plaatsspecifiek werken. Hiervoor kwamen respectievelijk 202, 184 en 154 aanvragen binnen. Goed voor 36,5 miljoen euro gezamenlijk.

Het meeste aantal aanvragen kwam binnen voor het aanschaffen van een plugin-hybride auto of volledig elektrisch aangedreven voertuig. Ook bij het vervangen van asbestdaken en aanleggen van zonnepanelen drukt de agrarische sector zijn stempel. Hiervoor werden 1.836 en 651 aanvragen gedaan. Goed voor 51 en 55,6 miljoen euro.

Regenradar
Powered by Agroweer
Liever een nieuwe iPhone dan goed voedsel

Opinie Niels van der Boom

Liever een nieuwe iPhone dan goed voedsel

SDE++ subsidieronde nu nog open

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

SDE++ subsidieronde nu nog open

SDE++ subsidie voor PVT-panelen: bespaar op gas

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

SDE++ subsidie voor PVT-panelen: bespaar op gas

Meer boeren en tuinders vragen coronasteun aan

Nieuws TVL

Meer boeren en tuinders vragen coronasteun aan

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief