Drone krijgt identificatie

Anoniem vliegen met je drone straks voorbij

27 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

Droneliefhebbers zullen inmiddels al gehoord hebben dat er in de Brusselse politiek stemmen opgaan om iedere drone van een chip te voorzien. In de volksmond al snel omgeturnd tot kenteken. Die chip maakt je onbemande helikopter uniek. Stort hij neer of veroorzaak je schade, dan staat vast met wiens toestel dat gebeurde. Het is één van de voorgestelde regels die onderdeel uit moeten maken van een Europa breed dronebeleid.

De kentekenchip maakt iedere drone uniek

De kentekenchip is een idee van D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg. Inmiddels is het idee overgenomen in een ontwerprapport voor droneregelgeving, schrijft Tubantia. Donderdag wordt hierover gestemd in het Europees parlement maar, Van Miltenburg kan vrijwel zeker rekenen op een ruime meerderheid voor zijn idee.

Het idee is dat iedere drone voorzien wordt van een chip die hem traceerbaar maakt. Dat zou zowel  voor hobbymatige als professionele drones het geval zijn. Echter, het maakt volgens Van Miltenburg een verschil hoe zwaar het toestel is. Er is namelijk een goede regeling voor de aansprakelijkheid nodig. Die staat de groei van deze sector nu nog in de weg, meent de D66’er.

In Brussel willen ze graag zo snel mogelijk Europese regels voor het vliegen met drones, ongeacht het doeleinde. Nu is dat per land geregeld, waarbij de regels sterk verschillen. In ons land valt schade bij recreatief gebruik meetsal onder de WA-verzekering. Ook bieden verzekeraars steeds vaker een speciale drone-polis voor professionals. Hoeveel ongelukken op jaarbasis met een drone gebeuren in ons land is niet bekend.

Van Miltenburg ziet zijn idee vooral als mogelijkheid om de sector verder te laten groeien. Door ontbrekende en onduidelijke regels wordt dat nu geremd. Het idee van een kentekenchip is niet verkeerd maar, ongetwijfeld is deze ook te omzeilen of te manipuleren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

droneUAV
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden