Groei VS stagneert

Is Twitter langzaam uitgekwetterd?

30 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het gaat al langer niet zo goed met de sociale media website Twitter. Uit recente cijfers blijkt dat het bedrijf in 2015 netto geen enkele nieuwe actieve gebruiker in de Verenigde Staten voor zich wist te winnen. De zwakke ledengroei is al langer een probleem voor Twitter. Inmiddels is er een nieuwe directeur maar, kan hij het tij doen keren?

In de VS kreeg Twitter over het derde kwartaal er nul actieve gebruikers bij

Nadat bekend werd dat Twitter in de VS totaal niet is gegroeid dook de beurskoers van het bedrijf weer naar beneden, met 12,7 procent. Daarmee is de introductieprijs waarmee het bedrijf twee jaar geleden naar de beurs ging in zicht. De afgelopen twee maanden dook de aandelenkoers daar al enkele keren onder, schrijft Z24.

De maandelijkse groei in actieve gebruikers blijft bij Twitter achter op wat analisten voorspellen. In het derde kwartaal van dit jaar kwamen er 4 miljoen nieuwe leden bij. Eén procent meer dan in april, mei en juni het geval was. De meeste leden worden buiten de VS geworden. Het thuisland zelf was goed voor 66 miljoen nieuwe gebruikers echter. Amerika levert al negen maanden geen actieve gebruikers meer.

Gedurende het bewind van de vorige directeur; Dick Costolo, heeft Twitter zich omgetoverd van open ecosysteem tot een gesloten platform waarbij het volledige controle heeft. Het draait om één ding: Geld verdienen met advertenties. Hetzelfde businessmodel waar ook Facebook op draait. Er moeten echter genoeg gebruikers zijn om reclame aan te tonen. Anders gaan adverteerders naar een andere website. Zo zijn Pinterest, Instagram en Snapchat Twitter in gebruikersaantallen al voorbijgestreefd. Met 1,4 miljard actieve gebruikers gaat Facebook veruit aan de leiding.

Eén van de grote oorzaken waarom Twitter minder nieuwe gebruikers aan zich weet te binden is de ondoorgrondelijkheid. Nieuwe gebruikers weten niet waar ze moeten beginnen en haken snel af. Zo hebben één miljard mensen ooit een account geopend, maar zijn ze nooit teruggekeerd. Het is moeilijk deze mensen nogmaals te overtuigen om Twitter te gaan gebruiken.

Nadat Costolo afgelopen zomer aftrad als directeur werd – na een lange zoektocht – medeoprichter Jack Dorsey aangesteld als nieuwe baas. Hij leidde het team tussen 2006 en 2008, maar werd het bedrijf uitgewerkt na een ruzie met mede-oprichter Ev Williams. Hij startte vervolgens de betaaldienst Square, waar hij nog steeds eigenaar van is.

132

miljoen

dollar verlies maakte Twitter in kwartaal drie

Twitter wist over het derde kwartaal prima omzetcijfers neer te zetten. De omzet steeg met 58 procent ten opzichte van een jaar eerder.  Onderaan de streep bleef echter wederom geen winst staan. Het verlies bedraagt 132 miljoen dollar. Twitter hoopt aan het einde van dit jaar de huidige omzet van 569 miljoen dollar te kunnen vergroten tussen de 695 en 700 miljoen dollar. Analisten zijn daarin teleurgesteld.

Inmiddels probeert het bedrijf het tij te keren. Zo worden 336 banen geschrapt en komen er nieuwe onderdelen om nieuwe gebruikers gemakkelijker aan zich te kunnen binden. Eén van die onderdelen is Twitter Moments. Ook heeft directeur Dorsey aangegeven nauwer samen te willen werken met software ontwikkelaars. Eerder ging dat juist averechts.  Er waait dus een frisse wind door twitter.

Lees ook op Z24:
Uber voor truckers haalt 2,5 miljoen op

Het nieuwe McDonalds

Maaltijdbezorger HelloFresh krijgt beursnotering

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Twitter
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden