Bedrijf op eigen koers verder

Verkoopkanaal Monosem wijzigt niet na overname

3 November 2015 - Niels van der Boom

Ondanks de overname van Monosem door John Deere blijft het bestaande distributiekanaal ongewijzigd. Dat laat de Nederlandse importeur Farmstore dinsdag 3 november weten in een persbericht. Het bedrijf gaat onafhankelijk van haar nieuwe eigenaar verder. Er is geen intentie hier iets aan te veranderen. Deere wil vooral marktleider Monosem gaan ondersteunen verder te groeien.

Monosem blijft volledig onafhankelijk opereren

Aandeelhouders van Deere & Co bleken goed gestemd met het nieuws van de overname. Maandag 2 november steeg het aandeel van John Deere met 2 procent. Het bedrijf verwacht dat de overname in het eerste fiscale kwartaal van 2016 kan worden gesloten. Dit kwartaal begon op 1 november. Hoeveel geld is gemoeid met de overname wil John Deere niet zeggen.

Monosem is sinds 1948 het bedrijf van de Franse familie Ribouleau. Het heeft haar hoofdvestiging in Largeasse, in departement Deux-Sèvres. Daarnaast zijn er drie andere vestigingen in eigen land. 70 procent van alle machines wordt geëxporteerd naar 70 landen wereldwijd. In de Verenigde Staten heeft het twee bedrijven; in Kansas en Michigan.

De constructie die Deere met Monosem voor ogen heeft lijkt veel op die van Deere en Kemper. Sinds 1997 is John Deere eigenaar van dit merk uit het Duitse Stadtlohn. Kemper specialiseert zich in het maken van voorzetstukken voor de maïsoogst. Na een groen-gele periode opereert het bedrijf nu weer volledig zelfstandig maar, het levert wel alle voorzetstukken voor hakselaars van John Deere. Dat doet het ook voor New Holland.

Monosem bouwt zaaimachines voor onder andere maïs, suikerbieten en groenten. Daarnaast worden schoffelmachines geproduceerd. John Deere bouwt in de Verenigde Staten zelf al decennia precisiezaaimachines voor onder andere maïs en sojabonen. Die techniek wordt ook in Oost Europa afgezet.

John Deere wil het merk Monosem graag laten groeien

Echter, begin dit jaar toonde Deere voor de West Europese markt een compactere machine. Het lijkt erop dat de fabrikant de ontwikkeling op dit gebied sneller wil accelereren door overname van de Franse zaaimachinespecialist. Maar, ook in Noord Amerika is Monosem actief. Wellicht dat het Deere hier om is te doen. Farmstore laat weten dat Deere het merk graag verder wil laten groeien. Vooral toepassingen binnen de precisielandbouw bieden kansen, zo zegt het.

Op internet wordt gespeculeerd dat door een lage vraag vanuit de markt het Monosem financieel gezien niet voor de wind ging. De overname zou daardoor eerder noodzaak zijn om een toekomst te kunnen garanderen. Chris van de Lindeloof, verkoopleider bij Farmstore, ontkracht dat echter. 'Als ik zie met welke levertijden we te maken hebben is er absoluut geen probleem met de orders bij Monosem. Het bedrijf heeft juist een aantal zeer goede jaren gehad. In Rusland werkte John Deere al samen met Monosem. Beide partijen waren dus niet vreemd voor elkaar.'

In Nederland wordt Monosem geïmporteerd door Farmstore uit Bleskensgraaf, die het levert aan verschillende dealers door heel het land. Aan het importeurschap en de servicevoorziening veranderd niets, zo laat het bedrijf weten. 'Hoewel John Deere beschikt over een gedegen distributiekanaal is er niet de intentie Monosem producten te vermarkten via andere kanalen dan het bestaande Monosem-netwerk', schrijft Van de Lindeloof.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden