Prognose ABN-Amro

Suikerbiet goud waard voor productie van bioplastic

25 November 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Als het aan ABN-Amro ligt hebben Nederlandse bietentelers goud in handen. De suikers in onze vertrouwde suikerbiet zijn namelijk bij uitstek geschikt om bioplastic van te produceren. Daarover wordt al 25 jaar gesproken maar, de tijd is eindelijk zover.

De suikerbiet staat aan de basis van de biobased economy

Biobased Economy is het toverwoord. De productie van bioplastic is niet nieuw maar, sinds ongeveer vijf jaar is het gebruik ervan flink toegenomen. Dat is onder andere te wijten aan het feit dat grote organisaties als Coca Cola, Nestlé en Ikea het gebruik ervan omarmen. Brancheorganisatie European Bioplastics verwacht dat de productie van biokunststoffen zal toenemen van 1,7 miljoen ton in 2014 tot 7,8 miljoen ton in 2019. Daarvoor is veel grondstof nodig. De suikerbiet kan die rol vervullen, schrijft ABN-Amro in een sectorrapport.

Suikerproducent Cosun heeft de productie van suikerbiet-kunststoffen inmiddels omarmt. Zowel in Groningen als Noord-Brabant wordt daar aan gewerkt. Onder andere in samenwerking met Philips. ABN-Amro meent dat na afschaffing van het EU-suikerquotum de Nederlandse bietenproductie flink kan worden opgeschroefd. Dat biedt voldoende grondstof voor de groeiende vraag naar groen plastic.

Nederland kent zeer professionele bietentelers, goede grond, een prima infrastructuur en goede verwerkende industrie. Cruciale factoren volgens specialisten van de bank. Zo kan ons land zich beter profileren binnen deze sector. De bietenteelt is na aardappelen en uien de meest rendabele teelt voor een Nederlandse akkerbouwer. Een bijkomend voordeel is dat de ontwikkeling veel politieke rugwind heeft. De overheid stelde vorig jaar 6 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek en ontwikkeling.

Er is veel discussie gaande over het gebruik van landbouwgrond voor bioplastic

Dat de markt voor biokunststoffen explosief gaat groeien lijkt een feit. Daarvoor zijn grondstoffen nodig. Suikerbieten, maar bijvoorbeeld ook (aardappel)zetmeel. De productiemethode is op het moment echter nog behoorlijk duur. De Europese concurrentiepositie is daarmee erg ongunstig. Verder is veel discussie gaande over het gebruik van landbouwgrond voor de productie van bioplastic. Tegenstanders beargumenteren dit met het feit dat slechts 3 procent van alle landbouwgrond wereldwijd voor non-food doeleinde wordt ingezet. 97 procent is akkerbouwgrond of grasland.

Buiten Europa worden restproducten uit voedselgewassen al omgezet in bioplastic. Wil je dat in Europa doen, dan prijzen we ons uit de markt, meent ABN Amro. Door efficiënt betaalbare suikers uit suikerbieten te verwerken kan die prijs omlaag. Dat betekent voor de Nederlandse bietenteler dus goedkoop grote volumes telen. De vraag is dus in hoeverre je als akkerbouwer jezelf tot nieuwe biobased oliebaron kunt bombarderen.

In Noordwest-Europa zal na afschaffing van het quotum de productie verdubbelen tot 4 miljoen ton suiker, schrijft ABN Amro. Dat kan hevige prijsfluctuaties met zich meebrengen, waar de teelt onder lijdt. Akkerbouwers willen een gewas met een stabiel of beter rendement. Volgens de Wageningen Universiteit is de suikerbiet het meest geschikte gewas. Alle onderdelen kunnen namelijk gebruikt worden voor onder andere biomassa of veevoer.

Of de Nederlandse bietenteler de Arabier van de toekomst wordt valt nog te bezien. Wellicht dat die titel eerst aan de plasticproducent of bietenverwerker ten prooi valt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
petatje 25 November 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10866963/Suikerbiet-goud-waard-voor-productie-van-bioplastic]Suikerbiet goud waard voor productie van bioplastic[/url]
Ja die PLA uit suikerbieten is de ideale grondstof voor 3 D printers. 10 ton afbreekbaar plastic per hectare daar moet toch wat aan te verdienen zijn. Crystal union in frankrijk gaat samen met italianen voor 70 miljoen een fabriek bouwen die 500 a 1000 hectare bieten kan verwerken tot PLA. Zou wel eens willen weten hoever onze suikerunie is met zijn schreden op dit pad?
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden