Terminal wordt mobiel

Trimble tablet gaat trekker aansturen

20 Januari 2016 - Niels van der Boom

Alle grote fabrikanten hanteren hetzelfde principe wanneer het om de RTK-GPS besturing van een trekker gaat. Een vaste terminal in de trekker of machine wordt voor de aansturing gebruikt. Trimble maakt dat scherm nu mobiel.

Het gebruik van consumenten elektronica heeft ook nadelen

Er is al meerdere jaren interesse voor het gebruik van tablets als terminal. Verschillende fabrikanten - waaronder Claas en Väderstad - bieden die mogelijkheid aan. Er kleven echter ook nadelen aan. Je werkt met relatief gevoelige consumentenelektronica waar je - zeker in het geval van Apple - als fabrikant nauwelijks grip op hebt. De technici van Trimble komen met een oplossing.

Het lijkt misschien wat ver gezocht maar het is niet zo gek dat Trimble zelf een industriële tablet heeft ontwikkeld. Die draagt de naam MMX-070. Hij draait op het Android besturingssysteem, die ook de TMX-2050 gebruikt. Het scherm meet 17,5 cm diagonaal. Het is niet voor het eerst dat Trimble een tablet maakt. Voor de grond-, weg- en waterbouw doet het dat al al veel langer.

Met de trekker tablet veranderd de Amerikaanse fabrikant de wijze waarop we nu naar met onze GPS systemen omgaan. Hangen ze niet in een trekker of machine, dan liggen ze vaak in de kast opgeborgen. Zonde van zo'n duur systeem. De MMX tablet is gemaakt om altijd bij de hand te hebben. Trimble gaat er niet langer van uit dat ieder voertuig zijn terminal heeft maar iedere chauffeur. Wissel je van machine, dan neem je het scherm mee.

Het mobiel maken van de GPS terminal heeft nog een voordeel. Je kunt hem ook in het land of op kantoor gebruiken. Daarvoor ontwikkelde Trimble de Scout app, om in het land problemen op te sporen, of perceelsgrenzen te markeren. Staan ze al in de tablet, dan kun je er gemakkelijk naartoe navigeren. Andersom kun je ook probleemplekken aankruisen die later in cabine goed van pas komen. Op kantoor kun je alles uitwerken. Bijvoorbeeld het maken van een taakkaart, met behulp van gegevens die je in het land hebt waargenomen.

De MMX-070 kan nu nog alleen als stuurhulp dienen maar waarom kan dat geen RTK worden? Wel is het scherm volledig Isobus compatibel. Hij werkt als Task Controller zodat je er Isobusmachines mee aan kunt sturen. Een andere functie is de TeamViewer app, waarmee op afstand mee kan worden gekeken op het scherm.

De Trimble tablet beschikt over een eigen app store

Omdat de MMX - net als de TMX - op Android draait beschikt hij over Trimble's eigen AppCentral store. In deze speciale app store vind je nuttige applicaties. Naast de eigen TeamViewer en Trecker app (voor registratie van brandstofverbruik, tijd, etc) zijn er inmiddels een aantal fabrikanten die apps aanbieden. Dit zijn Rauch, Horsch, Monosem en Kuhn. De apps zijn nog relatief simpel. Een online naslagwerk voor het opzoeken van foutcodes of voor calibratie van de zaaimachine.

Trimble toonde de MMX-070 op de Agritechnica, waar hij een beetje was weggestopt. Interessant is het zeker wel. Vooral wanneer een RTK besturing mogelijk is en de apps nuttiger worden. In de loop van 2016 zal hij officieel worden geïntroduceerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden