Afkomstig uit China

Spuit- en strooidrone vliegt al door het luchtruim

3 Februari 2016 - Niels van der Boom - 1 reactie

Aan het begin van dit jaar schreven we over een Nederlandse ‘spuitdrone.’ In Engeland zijn ze verder en vliegt de eerste inmiddels door de lucht. Een eenvoudige wetgeving helpt daar zeker bij.

Op de Engelse Lamma show toonde het bedrijf Crop Angel hun spuit- en strooidrone. Die heeft het bedrijf niet zelf in elkaar geknutseld maar is afkomstig uit China. Wel zijn ze het eerste bedrijf die de agrodrone naar Europa haalt en hem commercieel gaan inzetten. De interesse is immens, zo laten de twee kersverse piloten weten.

De agrarische drone wordt gebouwd door Zoomlion

De agrarische drone wordt gebouwd door het Chinese bedrijf Zoomlion. Waarschijnlijk klinkt deze bijzondere naam je nog bekend in de oren. Het was de grote verrassing op de afgelopen Agritechnica. Het bouwt ook twee agrarische drones, waaronder de enorme 3ZL8-18, met een spanwijdte van 3 meter. De machine heeft vier dubbele rotors en kan tot 15 liter aan spuitvloeistof meenemen. Bij het kleine model is dat maximaal 10 liter. Het grote model heeft meer capaciteit maar valt in de gewichtklasse boven 20 kilo. Dat maakt hem lastiger te certificeren bij de Britse luchtvaartdienst CAA.

Het bedrijf Crop Angel wordt gerund door akkerbouwer Chris Eglington en teeltvoorlichter Matthew Kealey. Die laatste zag de drone van Zoomlion op internet en was meteen enthousiast. Een vliegreisje naar China later en beide Engelsmannen konden zich exclusieve importeur voor Groot-Brittannië noemen. Begin januari kwam het eerste exemplaar naar Engeland toe.

Net als bij de hobbyexemplaren is de accuduur een van de grootste knelpunten. Die gaat 8 tot 15 minuten mee. Een nieuwe accu is in 30 minuten tijd opgeladen. Heb je er voldoende, dan kun je dus blijven vliegen. Volgens het bedrijfje lukt het maximaal 1 acre per uur te spuiten. Omgerekend 0,4 hectare. In de toekomst wil het vooraf eerst probleemplekken in kaart brengen – met een drone uiteraard – en de spuitdrone er vervolgens direct heen te laten vliegen om actie te ondernemen.

Crop Angel heeft al een hoop aanvragen ontvangen. Bijvoorbeeld plaatsspecifiek spuiten op heidevelden, onkruidplekken aanpakken of het toedienen van spore elementen. Er wordt nog gewerkt aan de mogelijkheid om granulaat of slakkenkorrels te strooien vanuit de lucht. Vervoeren reeds mogelijk maar er is nog geen geschikte strooimethode. De drone vliegt 1 tot 1,5 meter boven de grond of het gewas. De 'downforce' van de rotors zou moeten helpen de spuitvloeistof direct het gewas in te laten dringen.

De relatief toegankelijke Britse wetgeving op het gebied van drones helpt de ondernemers zeker. Het eiland heeft de regels voor het commercieel inzetten van drones goed voor elkaar en telt inmiddels 1.500 commerciële drones. Zeker in vergelijking met andere Europese landen. Na een cursus en opleiding kun je aan de slag. Weegt de drone boven de 20 kilo, dan moet hij gecertificeerd worden en ook regelmatig gekeurd. Het bedrijf werkt momenteel aan toestemming van CRD – de Britse variant van het Ctgb – om hem als spuit met luchtondersteuning te laten classificeren.

Beide piloten hebben nog flink wat werk voor de boeg voor de techniek geperfectioneerd is. Zowel qua elektronica als de hardware moet er nog veel gebeuren. De drone heeft nu geen camerabeeld, waardoor obstakels lastig zijn te vermijden. Ook moet er een systeem komen die de drone automatisch baantjes laat vliegen. Volgens Kealey is de spuittechniek die Zoomlion monteert hopeloos ouderwets. Ook die moet flink onderhanden genomen worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
westhoeker 3 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10867997/Spuit--en-strooidrone-vliegt-al-door-het-luchtruim]Spuit- en strooidrone vliegt al door het luchtruim[/url]
was het een "grote verassing " of een " grote verrassing ". toch wel andere betekenis.
Ard Eshuis 4 Februari 2016
Als het lukt hem onkruid te laten herkennen en plaatsspecifiek te laten spuiten, met goede spuittechniek en accuduur lopen ze ermee binnen, dan maakt het niet uit hoe duur die is, maar kan het altijd uit!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden