300.000 drones geregistreerd

Nieuwe dronewetgeving VS blijkt groot succes

9 Februari 2016 - Niels van der Boom

Sinds 21 december zijn eigenaars van een drone – officieel UAS genaamd – in de Verenigde Staten verplicht hun apparaat te registreren. Dat kan kosteloos. Daar wordt massaal gehoord aan gegeven. Inmiddels zijn ruim 300.000 drones geregistreerd.

Het registratiesysteem is specifiek voor hobbyisten bedoeld. Alle drones die tussen de 250 gram en 25 kilo wegen moeten geregistreerd worden. Dat is al ruim 300.000 keer gebeurd, zo laat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA weten. Na registratie krijg je een certificaat en een uniek nummer voor je drone. Je mag dan drie jaar legaal buiten rondvliegen.

Een drone tussen de 250 gram en 25 kilo moet worden geregistreerd.

Om geregistreerd eigenaar te zijn van een drone moet je minimaal 13 jaar oud zijn. Speelgoeddrones met een prijs van 100 dollar of minder zijn meestal niet zwaarder dan 250 gram. Je kunt daar dus probleemloos mee rondvliegen. Een registratie kost 5 dollar en moet iedere drie jaar plaatsvinden. Koop je een nieuwe drone of verkoop je het toestel, dan kun je de bestaande registratie wijzigen. Deze maand krijg je het registratiebedrag terug van de FAA. Daarna is het een mooie bron van inkomsten.

Professionele dronegebruikers moeten nu nog een papierwinkel invullen om in de VS officieel rond te mogen vliegen. Vanaf eind maart kan ook dat digitaal, laat de FAA weten. Daarmee verloopt de registratieprocedure een stuk sneller. Vanuit Europa wordt veel gekeken naar hoe de Amerikanen hun wetgeving omtrent UAV gebruik vormgeven. Regels aldaar kunnen dus invloed hebben op onze regels.

Vooral de gewichtklasse tot 25 kilo is van groot belang. In Groot-Brittannië, een van de meest tolerante landen wat drones betreft, hanteert een maximum van 20 kilo. Drone-loonwerker Christel Thijssen liet in een interview met Boerenbusiness weten dat de Nederlandse wetgeving omtrent het keuren van de drone, pilotenopleiding e.d. voor veel problemen zorgen. Bovendien brengen ze enorm veel kosten met zich mee. Om de verdere ontwikkeling te helpen is dus duidelijke wetgeving nodig!

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden