Dankzij precisielandbouw

John Deere goed voorbereid op agrarische crisis

1 Maart 2016 - Niels van der Boom

Woensdag 23 februari hield John Deere een aandeelhoudersvergadering op het hoofdkwartier in Moline, Illinois. Volgens CEO Samuel Allen is het agro-conglomeraat goed bestand tegen een agrarische malaise.

Ondanks de resultaten die het bedrijf over 2015 heeft neergezet is Allen tevreden. Volgens hem doet Deere goede zaken in een zeer moeizaam verlopende markt. Dat is vooral te danken aan het aanpassingsvermogen en diversificatie. Een algehele crisis - zoals in de jaren 80 - plaatsvond zullen we ook niet meer zien verwacht hij.

2

miljard

dollar omzet haalt Deere minder uit de verkoop van machines

Ook dit jaar hoeven de aandeelhouders – waarvan er afgelopen week zo’n 350 aanwezig waren – niet te rekenen op verbetering in de markt. De verkoop neemt naar schatting bij JD met nog eens 2 miljard dollar af. Goed voor 10 procent van het totaal aantal verkopen. Daarmee komt het niveau 2 miljard dollar onder het niveau van 2013 uit.

Ten opzichte van de topjaren 2012 en 2013 is de verkoop van zware trekkers – boven de 100 pk – met meer dan vijftig procent afgenomen, vertelde Allen. Dat is de grootste daling sinds de tachtiger jaren, toen het bedrijf voor het laatst met een crisis had te maken.

Het reddingsvest waar Deere onder andere op drijft heet precisielandbouw. Die tak is zeer belangrijk geworden voor het bedrijf en zorgt voor meer inkomsten. Ook de overname van twee bedrijven (Monosem en Climate Corporation) dragen bij aan een rooskleurige toekomst.

De topman wijt de tegenvallende verkoopcijfers geheel aan lage gewasprijzen en bedrijfsinkomens die wereldwijd onder druk staan. Een algehele malaise als drie decennia terug ziet hij niet gebeuren. Toen bouwde het bedrijf een enorme voorraad machines op die het vervolgens niet verkocht kreeg. Aandeelhouders zegde het vertrouwen in de onderneming op. Die situatie ligt nu heel anders. ‘We gaan dit deel van onze historie niet herhalen', benadrukt Allen.

Cuba is een potentiële markt maar niet om te gaan produceren

Aandeelhouders kregen mogelijkheid om zelf vragen te stellen. Eén daarvan was wat John Deere voor marktpotentie ziet in het recent opengestelde Cuba. Volgens Allen heeft Cuba goede potentie voor een stabiele exportmarkt maar biedt het geen mogelijkheden om lokaal te gaan produceren. Bob Liking – met 13 jaar misschien wel de jongste aandeelhouder – is sinds zijn derde levensjaar mede-eigenaar van Deere en liet weten de boodschap te hebben begrepen: ‘Het gaat volgens mij niet echt lekker met het bedrijf momenteel.’

Drie dagen later kondigde het bedrijf een nieuwe ontslagronde aan. 100 personeelsleden verliezen hun baan. Tachtig daarvan werken op de fabriek in Davenport. Twintig in Dubuque, beide in Iowa. Op deze fabrieken bouwt Deere grondverzet- en bosbouwmachines. In het persbericht laat Deere weten de balans tussen vraag en productiecapaciteit te willen verbeteren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden