Landbouwcrisis geen invloed

Deere helpt Hagie uit de brand en wordt zelf beter

30 Maart 2016 - Niels van der Boom - 1 reactie

John Deere neemt een meerderheidsbelang in de machinefabrikant Hagie Manufacturering. Dat maakte het bedrijf dinsdag, 29 maart, bekend. Hagie is in Iowa gevestigd en specialiseert zich in de productie van zelfrijdende veldspuiten. Deere gaat de machines van Hagie wereldwijd via het eigen verkoopnetwerk afzetten.

Grote kans dat je nog nooit van Hagie (spreek uit: Hee Gie) hebt gehoord. Het merk richt zich vooral op de Noord-Amerikaanse markt en heeft 400 personeelsleden die werkzaam zijn op de fabriek in Clarion, Iowa. Hagie bouwt alleen maar flink uit de kluiten gewassen portaal-veldspuiten, waarmee in hoge gewassen als maïs gespoten kan worden. Daarmee speelt het in op een trend onder Amerikaanse akkerbouwers, die laat in het seizoen nog willen spuiten en bemesten.

Vooral Deere wordt beter van de overname

De overname werd geïnitieerd door Hagie, weet persbureau Reuters. Maar, het is uiteindelijk Deere die er beter van zal worden. Hagie had al een financieel adviseur in de hand genomen om een geschikte overnamepartner te vinden. Hoeveel Deere betaalt om een meerderheidsbelang te nemen maken beide partijen niet bekend. Het is niet zonder reden dat Hagie zoekende was. De Amerikaanse machineverkoop zit in het slop en dat merken ze ook in Clarion.

Vooral John Deere geniet van de voordelen. Zij hebben wel zelfrijdende veldspuiten in het programma, maar die zijn niet geschikt voor de applicaties waar Hagie zich op richt. Dat probleem is nu in een keer opgelost. Deere’s relatiemanager Barry Nelson laat weten dat hun elektronica zal worden gebruikt voor de GPS en precisielandbouw toepassingen. Nu is Hagie daarvoor afhankelijk van verschillende partijen. De spuitenfabrikant hoopt zo een grotere markt voor haar producten aan te kunnen boren. Daarvoor heeft het nu een kant en klaar dealernetwerk tot de beschikking staan.

Het is inmiddels de derde overname die John Deere in zes maanden doet. Op twee november nam het Monosem uit Frankrijk over. Een dag later volgde de overname van Precision Planting. Beide zijn actief in de zaaitechniek. Al die overnames lijken een beetje vreemd gezien de huidige marktsituatie. Volgens Nelson kijkt het bedrijf echter naar de lange termijn. ‘De agrarische wereld draait in cirkels. Na enkele vette jaren volgen enkele slechte jaren. De situatie voor de lange termijn zal weer verbeteren.’ Het staat stevig in de schoenen. De verkopen mogen dan lager liggen, het biedt wel unieke kansen waar het bedrijf uiteindelijk sterker uit zal komen.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jarmo 31 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10868972/Deere-helpt-Hagie-uit-de-brand-en-wordt-zelf-beter]Deere helpt Hagie uit de brand en wordt zelf beter[/url]
Jamer dat johndeere al die bedrijven over neemt had deuz moeten zijn
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden