Agrifirm Plant breidt activiteiten uit

Ongeduldige akkerbouwer wil nu precisielandbouw

11 April 2016 - Niels van der Boom - 1 reactie

Agrifirm Plant biedt sinds 2014 een bodemscandienst aan met de Veris-scanner. Daar kwam vorig jaar een gewasscan met drones bij. Dit voorjaar breidt het in Noord-Nederland de precisielandbouwactiviteiten uit met het aanbieden van plaatsspecifiek advies voor de toediening van compost en drijfmest. Akkerbouwers staan volgens het bedrijf te springen dit in de praktijk toe te passen.

Als basis voor haar adviesdienst maakt Agrifirm Plant gebruik van de Veris MSP3 bodemscanner. Deze meet drie variabelen in de bodem: EC-waarde (geleidbaarheid in 2 lagen), pH-waarde en het organische stof gehalte. Het gehalte organische stof (OS of SOM: Soil Organic Matter) in de bodem dient als graadmeter om plaatsspecifiek compost of drijfmest toe te dienen. Sinds 2014 gebruikt het bedrijf de gemeten pH-waardes om plaatspecifiek te bekalken. Dat heeft zijn nut bewezen, waardoor een volgende stap wordt gezet. Volgens Aaldrik Venhuizen – manager R&D bij Agrifirm Plant – omdat het vooral de akkerbouwers zelf zijn die graag aan de slag gaan met plaatsspecifiek werken.

Op plekken met een lager gehalte OS wordt meer compost of drijfmest toegediend

Simpel gezegd wordt op plaatsen waar een lager gehalte OS wordt gemeten meer compost of drijfmest toegediend. Volgens Venhuizen is op de Veenkoloniale gronden in Groningen en Drenthe een directe lijn te trekken tussen deze waarde en het stikstof leverend vermogen. ‘De grondsoort is zeer variabel waardoor plaatsspecifiek toedienen loont. We variëren een klein stukje van de bemesting om het verschil in stikstoflevering te compenseren’, legt hij uit. ‘Hiervoor heeft Agrifirm rekenregels opgesteld. In 2015 zijn daarmee de eerste ervaringen opgedaan. Dit jaar kunnen we dat voor de teelt van zetmeelaardappelen en granen. Voor andere gewassen zal dit seizoen een validatie plaatsvinden.’

Het bedrijf baseert haar diensten op eenjarig onderzoek. Schuilt daarin geen gevaar? ‘We passen de techniek dit seizoen toe op zowel commercieel niveau als in praktijkproeven’, licht Venhuizen toe. ‘Naast een aantal telers wordt een proefveld bij PPO Valthermond aangelegd. De techniek staat nog in de kinderschoenen. We moeten nu doortesten en het op grote schaal uitrollen. Het komt voort vanuit de praktijk. Akkerbouwers vragen om deze techniek. Daarom gaan we er nu al mee de boer op.’

Sinds dit voorjaar zijn een aantal NIR-sensoren in de praktijk werkzaam. Een nabij-infraroodsensor meet NPK-waardes in drijfmest. Door de rijsnelheid van de machine te wisselen wordt meer of minder toegediend, afhankelijk van de bodemgesteldheid. Ondermeer John Deere en Veenhuis bieden zo'n sensor aan. De afgelopen weken testte Agrifirm de theorie (taakkaarten) met loonwerker Henk van Oosten uit het Groningse Meeden, die een bemester met zo’n sensor uitrustte. Dat werkt naar behoren. De techniek is op grote schaal echter beperkt inzetbaar omdat het aantal NIR-sensors dungezaaid is. Dat geldt ook voor de meststrooiers.

1.118

euro/ha

levert variabel bekalken in 4 jaar tijd op

‘De telers waar we nu gaan variëren met drijfmest en compost hebben hun percelen al laten scannen met de Veris en een pH-correctie toegepast’, legt Venhuizen uit. ‘Start je met een bodemscan, dan bedragen de kosten ongeveer 170 euro per hectare voor een scan en de eerste taakkaarten. Dat is ook afhankelijk van het areaal.’  Een kalkadvies moet volgens het bedrijf in een 1 op 4 bouwplan 1.118 euro per hectare opleveren.

Plaatsspecifiek werken met compost en drijfmest is volgens Venhuizen maar één ingang naar precisielandbouw. ‘Het variëren in de pootafstand bij (zetmeel)aardappelen is een andere optie. Daarvoor wordt dit jaar een proef aangelegd bij PPO. Agrifirm heeft een landelijk dekkend netwerk voor haar precisielandbouwdiensten. Het variëren met drijfmest en compost is voor de Veenkoloniën zeer interessant maar, voor het variabel poten is op de klei veel aandacht.’

Niet alleen Agrifirm Plant experimenteert met de techniek. Ook in het zuidwesten wordt aan de weg getimmerd. Zo startte akkerbouwer Wim de Witte uit Steenbergen (NB) vorig voorjaar met het plaatsspecifiek toedienen van compost, in samenwerking met Aerial Service Holland en Masseurs Oud-Gastel. Uit eerste ervaringen bleek hier dat de techniek vaak een groot struikelblok is. In de Hoeksche Waard zijn akkerbouwers op de klei al jaren bezig te experimenteren in variabele pootafstanden.

Ook in Flevoland werd in het verleden geëxperimenteerd. Vorig jaar filmde Boerenbusiness nog een combinatie van pootgoedtelers in Noord-Holland die al meerdere jaren plaatsspecifiek poten, kunstmest en gewasbeschermingmiddelen toedienen. De ideeën zijn niet nieuw. Het is alleen de techniek die anno 2016 meer mogelijk maakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
boer drenth 11 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10869178/Ongeduldige-akkerbouwer-wil-nu-precisielandbouw]Ongeduldige akkerbouwer wil nu precisielandbouw[/url]
nog veel meer gegevens verzamelen, met hoge kosten. Ik doe niet mee. Allemaal verstandige mensen ,ie zuln er gek van worden. Veel geluk.
Zandhaas 12 April 2016
Bijzondere volgorde. Iets commercieel introduceren, en vervolgens gaan onderzoeken of het ook werkt. Ik vind het wel innovatief, deze omgekeerde inhaligheidsslag, wordt niet per definitie opgewonden van mooie plaatjes(vullen geen gaatjes.....) Veel geluk
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden