Met precisielandbouw groep

Topcon: trekkers en machines allen verbinden

7 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Topcon Positioning Group, binnen de Nederlandse landbouw vooral als GPS-leverancier bekend, richt een nieuwe groep op om haar precisielandbouwactiviteiten in te bundelen: Topcon Agriculture Group. Daarin worden de nieuw overgenomen bedrijven gebundeld met de oudere bedrijfstakken van het Californische bedrijf.

Topcon is van oudsher vooral actief binnen de grond-, weg en waterbouwsector. In Nederland speelt het op de GPS-markt een bescheiden rol. Wel is het hofleverancier van GPS voor onder andere Agco en SDF. Deze activiteiten werden voorheen in de Topcon Precision Agriculture groep gebundeld. Echter, in recente jaren vonden flink wat acquisities plaats door de Amerikanen. Vier nieuwe bedrijven komen, samen met TPA, samen in één nieuwe groep.

4

bedrijven

binnen precisielandbouw nam Topcon de laatste jaren over

De laatste jaren kwam Topcon steeds in het precisielandbouw-nieuws. Eerst met de overname van Wachendorff Elektronik, dat onder andere trekkerterminals voor Agco bouwt. Daarna volgde Digi-Star, - een Amerikaans-Nederlands bedrijf met weegtechniek - en RDS Technology in Groot-Brittannië. Als laatste kwamen de boomhoogtesensoren van Norac erbij.


Het hoofdkantoor van TAP is gevestigd in Turijn. Is het toeval dat CNH (Fiat Group) hier ook is gevestigd? Waarschijnlijk wel. Topcon koos voor de Italiaanse standplaats omdat één van de ondernemingen (Tierra Telematics Design, verantwoordelijk voor telematica) hier is gevestigd. Ray O’Connor, CEO van de Topcon groep, is van mening dat het bedrijf nu het meest uitgebreide precisielandbouwpakket ter wereld in handen heeft. ‘We blijven onze sterke focus op traditionele landbouwtoepassingen voortzetten.’ Doordat het meer toegang heeft tot sensortechniek en software worden de onderlinge verbinden tussen individuele systemen volgens O’Connor steeds beter.

Het internet der dingen wordt het speerpunt

Volgens strategisch directeur Ivan Di Frederico wordt het Internet of Things (internet der dingen) een speerpunt van de nieuwe groep. ‘We willen IoT-oplossingen op de agrarische markt brengen en alle landbouwmachines en werkprocessen linken, wat procesautomatisering tot stand brengt.’

Daar is ook de kersverse CEO Fabio Issaia het mee eens: ‘We gaan naar integratie van verschillende technieken voor het verzamelen van data uit diverse bronnen. Dat is precies waar wij ook heen gaan. Net als in andere sectoren is het onze missie om big data te verzamelen en informatie te vinden waar de klant wat aan heeft. Alle gegevensbronnen moeten naadloos in ieder datamodel kunnen integreren.’

Topcon is met 1,13 miljard dollar de op één na grootste agrarische elektronicaspecialist na Trimble (2,4 miljard dollar). Het bedrijf is van origine Japans en werd in 1932 opgericht als fabrikant van camera's en verrekijkers. Daar is het nog steeds groot op het gebied van medische apparatuur. In 1970 werd Topcon Europe in Rotterdam gevestigd. De agrarische tak volgede in 1994, toen het een GPS divisie opzette in Californië. Naast de GWW-sector ook voor de landbouw.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
gerard 17 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10870092/Topcon-wil-alle-trekkers-en-machines-gaan-verbinden]Topcon wil alle trekkers en machines gaan verbinden[/url]
Gaan Trimble en Topcon in de toekomst samenwerken?
Abonnee
Meester Peen 17 Juni 2016
Wordt tijd dat die spullen is goedkoper gaan worden
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden