Meerwaarde praktijk mist

Precisielandbouw 'bubbel' VS staat op knappen

9 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Is er een precisielandbouw ‘bubbel’ en staat die op knappen? Dit vragen steeds meer in- en outsiders van de sector zich af. De AgTech branche in de Verenigde Staten (VS) heeft zich in een gigantisch tempo ontwikkeld. Het nieuwe toverwoord voor de boer. Lang niet al die jonge bedrijfjes zijn in staat om meerwaarde te bieden met hun futuristische producten.

Het totale investeringsbedrag in zogenaamde agararische startups bedroeg volgens AgFunder in 2015 2,7 miljard dollar. Vijfmaal meer dan in 2012 het geval was. Jonge bedrijfjes, vaak opgestart door techneuten en whizzkids, ontwikkelen in rap tempo drones, sensoren, robots en andere systemen geschikt voor de landbouw. Ook grote Amerikaanse investeerders tonen interesse, schrijft Fortune.

Boeren zijn huiverig iets nieuws te proberen

Het ziet er naar uit dat het aanbod aan technologie groter wordt dan de vraag. Boeren zijn huiverig om iets nieuws te proberen. Veel producten en services binden ze aan dure contracten, werken niet samen met machines die ze al bezitten of met software die ze al gebruiken. Oplossingen worden aangeboden voor problemen die misschien niet altijd bestaan.

‘Als de sector zich op deze manier blijft ontwikkelen gaat de precisielandbouw-zeepbel spoedig barsten’. Dat meent Directeur Aaron Magenheim van investeerder en consultancybureau AgTech Insight. Investeringsmaatschappij Kleiner Perkins Caufield Byers uit Silicion Valley, het technologisch hart van Amerika, investeerde 100 miljoen dollar in een aantal agrarische startups. Maar, alleen wanneer ze aan konden tonen dat boeren ook echt hun producten kochten. ‘De meeste bedrijven vielen hierdoor al af’, laat één van de partners weten. ‘Behalve een paar grote agrarische ondernemingen kopen niet veel bedrijven dergelijke nieuwe technieken. Er gaan nog veel mislukkingen volgen.’

Op korte termijn is de grote winst in precisielandbouw volgens Magenheim van AgTech Insight niet met drones en satellietbeelden te behalen. Hij is van mening dat ondernemers meer interesse hebben in simpele technieken zoals verbeterde beregeningsmogelijkheden, apps die als digitaal dagboek dienen en machines volgen maar ook software die helpt met ziektedetectie. ‘Boeren zijn voorzichtig met het uitproberen van nieuwe technieken omdat mislukkingen ervoor kunnen zorgen dat het gewas mislukt en het inkomen negatief beïnvloed wordt.’

Wijnboer Tyler Scheid uit Californië noemt veel van de techniek onpraktisch. Veel bedrijven hebben al geprobeerd cloud software, sensoren en drones aan hem te verkopen. Hij ziet wel voordeel in luchtbeelden maar die vertellen vaak niet veel nieuws en het kost soms uren om de data te verkrijgen. Hij heeft liever informatie die naar de toekomst kijkt en direct kan worden toegepast, in plaats van bergen data uit het verleden. Daarom blijft hij zijn 25 jaar oude vochtmeter gebruiken.

Ondanks de negatieve tendens zegt driekwart van de Amerikaanse boeren in de komende drie jaar in precisielandbouw te willen investeren. Er is dus wel degelijk ruimte voor startups en nieuwe technieken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden