Ook persen vernieuwd

Claas schaaft aan combines voor oogst 2017

12 Augustus 2016 - Niels van der Boom

Terwijl lang niet iedereen de graanoogst van dit jaar achter de rug heeft is Claas al met volgend seizoen bezig. Voor 2017 worden de Lexion-combines op verschillende punten bijgeschaafd. Vooral de schuddercombines worden flink vernieuwd. Ook op het front van de vierkante en rondebalen persen zijn er nieuwe modellen.

De Lexion 600-serie schuddercombines blijft de huidige line-up houden. Dit zijn de 620 en 630 met vijf schudders en de 650, 660 en 670 met zes schudders. De Caterpillar motor maakt plaats voor een exemplaar van MTU (Mercedes), die aan de Stage 4 emissie eisen voldoet. Daarmee wordt het vermogen niet altijd opgevoerd. Volgens de fabrikant worden lagere vermogens goedgemaakt door het hogere koppel van de Mercedes blokken. Je hoeft niet langer het topmodel te kopen om op rupsen te rijden. Het Terra Trac onderstel is straks ook op de kleinere 660 leverbaar, net als de grote paddenstoel graantank van 12.500 liter.

De 600-serie krijgt dezelfde snufjes als zijn grote broers

Maar, er verandert meer. Je hoeft niet langer een enorm slagschip uit de 700-serie te kopen om over dezelfde functies te beschikken. De 600-serie krijgt vanaf volgend jaar ook het Dynamic Cooling systeem. Dit is een variabel aangedreven koelventilator die horizontaal is gemonteerd. De lucht wordt via roosters aan de zijkant naar buiten geblazen, waardoor het stof naar buiten wordt geblazen en de machine schoner blijft. Op de 700’s heeft dit zijn nut al bewezen.

Meer zaken worden elektronisch bewaakt en afgesteld, zoals op de topmodellen al het geval was. Het Cemos-systeem stelt automatisch de zeven en windsnelheid bij om schoner te dorsen en meer capaciteit te behalen. Auto crop flow control monitort de invoer en stopt automatisch wanneer het gewas stroopt of vastloopt. Auto slope control past de windsnelheid aan wanneer de combine een heuvel op of afrijdt.

De hakselaar is straks ook vergelijkbaar met de grotere broertjes. De hakselaar is groter waardoor het stro langer wordt vastgehouden en dus fijner verhakseld. De rotor is mechanisch aangedreven, wat de verdeling moet verbeteren. Een nieuwe radiaalverdeler zorgt daarvoor.

Op de grotere 700-serie rotordorsers past Claas ook wat zaken aan. Deze combines zijn voor 2016 echter al aangepast om aan de Stage 4 eisen te voldoen. Nieuw is de tweedelig inklapbare 7XL losvijzel van 12 meter lengte, zodat deze beter in een 12 meter rijpadensysteem past. Daarvoor werd het maaibord al eerder vergroot tot 12,3 meter. Er is ook een kleinere 4XL losvijzel waarvoor het 10,8 meter maaibord beschikbaar is. Het ombouwen voor koolzaad is versimpelt en kost je nu nog slechts vijf minuten, in plaats van dertig, zo zegt de fabrikant.

Op het Tucano-front is er ook nieuws te vermelden. Vanaf volgend jaar introduceert Claas de Tucano 560. Deze combine heeft het bekende APS-dorssysteem, gevolgd door de enkele Roto Plus axiaalrotor. Die vult de 570 en 580 aan de onderkant aan.

Wat na de combine komt is ook gewijzigd. De huidige serie Quadrant-serie grootpakpersen (model 2200, 3200 en 3300) worden vervangen door de 4200, 5200 en 5300. Die maken balen van 120x170cm of 120x90cm. Alleen de modellen 4000 en 2100 blijven voorlopig ongewijzigd. Uiteraard is de perscapaciteit verbetert, onder andere door een langere perskamer. De volledige aandrijving, plunjer en knopers zijn verstevigd om sneller te kunnen werken.

Pick-up en vijzel zijn hydraulisch terug te draaien

De invoerrotor en vijzel kunnen optioneel hydraulisch worden aangedreven, wat betekent dat ze bij een verstopping achteruit kunnen draaien. Ook kun je de snelheid aanpassen aan de hand van het gewas. Automatic pressure control behoudt automatisch de persdruk in de kamer en monitort ook de druk op de knopers en stress op de aandrijflijn. Dezelfde sensoren controleren ook op touwbreuk. De twee grootste modellen hebben beide systemen standaard. Op de kleinere is het een optie.

De Variant 300-serie rondebalen persen wordt opgevolgd door de 400 serie. Er zijn nog steeds vier variabele kamerpersen met baaldiameters van 90 tot 155cm en 90 tot 180cm. Ook hier heeft Claas aan de capaciteit gesleuteld. De pick-up is verbreedt en de invoerrotor vernieuwd, die vooral bij natter gewas beter moet presteren.


De Lexion 600-serie schuddercombines krijgen een grote update. Veel functies van de grotere 700-serie zijn op de kleinere modellen te vinden. De Caterpillar-motor maakt plaats voor een MTU (Mercedes) exemplaar.


Eén van de grootste wijzigingen is het Dynamic Cooling systeem. Die heeft zijn nut op de grotere modellen al bewezen. De ventilator is variabel aangedreven en is horizontaal geplaatst. De lucht wordt via de zijkant naar buiten geblazen, wat ophoping van stof voorkomt.


In heel Europa is het rijpadensysteem (CTF) in opkomst. Voor graantelers is 12 meter, of een veelvoud daarvan, gangbaar. Daarom komt het nu met een verlengde losvijzel zodat de trekker door exact hetzelfde spoor rijdt.


Claas vernieuwt ook de persen voor vierkante en ronde balen. Die hebben - uiteraard - meer capaciteit dan hun voorgangers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden