Reductie middelengebruik

Akkerbouwers beproeven gemagnetiseerd water

23 Augustus 2016 - Niels van der Boom - 1 reactie

Het Magnation systeem – een innovatie uit de Verenigde Staten – wordt inmiddels wereldwijd toegepast. Reden voor Piet Regnerus om het in Nederland ook te proberen. Na ervaring opgedaan te hebben met het beregenen van sportvelden zijn dit jaar ook de eerste akkerbouwers met het systeem aan de slag gegaan. Dat lijkt positief.

Kort samengevat, hoe werkt Magnation: Water, dat wordt gebruikt voor beregenen of spuiten, passeert door een buis met magneten. Die herschikken (polariseren) als het ware de watermoleculen, waardoor de chemicaliën zich beter hechten en de plant het beter op kan nemen. Dat werkt ook voor vloeibare meststoffen zo. Door water te verpompen gaat het namelijk klonteren. Kan het water, en daarmee ook het middel, beter worden opgenomen door de plant of het onkruid, dan werkt de bespuiting effectiever.

Proeven in suikerbieten en pootaardappelen zijn uitgevoerd

Het bedrijf van Regnerus -Magliv Corporation - heeft het systeem dit jaar bij twee akkerbouwers opgebouwd op hun veldspuit. Hiermee zijn proeven uitgevoerd tijdens de onkruidbestrijding en schimmelbestrijding bij suikerbieten en de ziektebestrijding in pootaardappelen. In beide gevallen zijn de telers goed te spreken over de resultaten.


Akkerbouwer Berend Jansema uit het Groningse Sellingen is dit voorjaar met Magliv aan de slag gegaan in de suikerbieten, samen met twee collega’s. Daarvoor is zijn veldspuit met het HDMR (Hydro Dynamic Magnetic Resonance) systeem uitgerust. De kosten: 4.500 tot 5.000 euro. Het systeem gaat, afhankelijk van het gebruik, volgens de fabrikant vijftien tot twintig jaar mee.

Een perceel van twintig hectare suikerbieten is als proefveld gebruikt. Standaard werd de onkruidbestrijding met 120 liter water per hectare uitgevoerd. In verschillende stappen is tot twintig producent met water en middel gereduceerd. Dat is bij alle vier de LDS-bespuitingen zo gedaan. Jansema bevestigt tegenover Boerenbusiness dat de onkruidbestrijding over het gehele perceel goed is gelukt, ondanks de hoge onkruiddruk op deze Veenkoloniale grond. Bij de maximale reductie van twintig procent scheelt het – op een areaal van 50 ha suikerbieten – in totaal 2.500 euro aan middel. Een bijkomend voordeel is dat meer hectares met een tank kunnen worden gespoten en dat minder hoeft te worden gevuld.

Ook bij de schimmelbestrijding heeft Jansema het systeem toegepast. Daar was het verschil volgens hem minder goed zichtbaar. Wat de akkerbouwer wel opviel is dat de spuitnevel veranderde. ‘De gemagnetiseerde vloeistof laat een rustiger en helderder spuitbeeld zien.’ Of dat ook invloed heeft op de drift durft hij niet te zeggen. Het is geen vervanger voor anti-driftsystemen.

10.000

euro/jaar

levert het systeem bij 115ha pootgoed op

In Friesland heeft pootgoedteler Bote Terpstra het systeem op zijn Agrifac Condor laten bouwen. Vervolgens werd getest in een perceel pootaardappelen, waarbij minimaal vijf en maximaal vijftien procent in water en gewasbeschermingsmiddel is gevarieerd. Dat gebeurde bij zowel de phytophthora-bespuiting als voor luizen en andere schimmels. Ondanks de hoge ziektedruk dit seizoen heeft er geen aantasting plaatsgevonden, ook waar vijftien procent minder middel is gespoten.

Terpstra teelt in totaal 115 pootgoed. Hij mikt op een middelenreductie van tien procent voor dit gewas op zijn bedrijf. Dat levert jaarlijks een kostenbesparing op van 10.000 euro, waarmee de investering in het eerste jaar is terugverdiend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
perzikbladluis 24 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10871228/Akkerbouwers-beproeven-gemagnetiseerd-water]Akkerbouwers beproeven gemagnetiseerd water[/url]
Werkt niet in pootaardappelen.
Je moet je indringing hebben in het gewas voor een goede luis bestrijding.
Basis 26 Augustus 2016
Is bij de proefvelden ook een proef gedaan met lagere dosering en zonder het systeem? Dit wordt mij uit het artikel niet duidelijk, terwijl 20% reductie ook al haalbaar is. Dat het standaard niet gebeurd is omdat niemand het echt wil. Voor de teeltadviseur kost het omzet, en voor de boer is die 20% een kleine verzekeringspremie om goede werking te garanderen.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden