Dealers ruimte geven

John Deere decimeert oogstmachine productie

24 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Afgelopen vrijdag - 19 augustus - maakte John Deere bekend de broeksriem nog een gaatje strakker te trekken, door de productie van trekkers verder te verlagen. De grootste klappen vallen bij de oogstmachines. Zo worden de werkuren in de fabriek meer dan gehalveerd. Simpelweg omdat er teveel machines zijn en te weinig handel.

Alle fabrieken van John Deere in de Verenigde Staten krijgen te maken met een verdere productieverlaging, die wordt doorgevoerd door het aantal werkuren terug te schroeven. Dat schrijft de krant Des Moines Register. Vooral de Noord-Amerikaanse markt voor trekkers, oogstmachines en veldspuiten heeft zwaar te lijden onder lage gewasprijzen die al minimaal drie jaar een feit zijn. Sinds de start van de crisis heeft Deere & Co inmiddels 2.000 werknemers ontslagen.

60

procent

meer omzet in de eerste helft 2015

Tot ten minste oktober verlaagt ’s werelds grootste trekkerbouwer haar productie in de beroemde Waterloo fabriek in Illinois. Daarvoor wordt in het vierde kwartaal de werktijd met twintig procent verlaagd, ten opzichte van een jaar geleden. De oogstmachinefabriek in East Moline, waar maaidorsers worden geproduceerd, krijgt zelfs met een werktijdenreductie van zestig procent te maken.

Volgens woordvoerder Josh Jepsen zijn de rigoureuze maatregelen onder andere ingesteld om mechanisatiebedrijven in de Verenigde Staten en Canada tegemoet te komen. Zij zien vooral hun inventaris gebruikte trekkers en machines toenemen en willen daar eerst vanaf. In de twee Noord-Amerikaanse landen verwacht Deere dit jaar 15 tot 20 procent minder agrarische machines te verkopen.

Deere & Co heeft het derde financiële kwartaal – dat eindigde op 31 juli – met 11 procent omzetverlies afgesloten. 4,7 miljard dollar omzet werd in het kwartaal gedraaid. Minder verkochte machines en een ongunstige koers van de dollar zorgde voor de verlaging. De winst nam in het kwartaal juist toe, van 99 naar 571 miljoen dollar. Dat heeft Deere te wijten aan het feit dat grondstoffen goedkoper zijn, de productiekosten verlaagd en ook de overheadkosten zijn afgenomen.

De iconische groen-gele fabrikant is niet de enige in de VS die kampt met moeilijkheden als gevolg van de agrarische crisis. Ook Monsanto, Dupont, Pioneer en andere leveranciers van zaaizaden, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen zien hun omzet dalen en ontslaan mensen. Boeren kopen namelijk minder in als gevolg van de lage gewasprijzen. Naar schatting komt het gemiddeld boereninkomen in de VS dit jaar uit op het laagste niveau sinds 2002. Een daling van 56 procent in drie jaar tijd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden