Niet te koop

New Holland robottrekker blijft dicht bij huis

31 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het grote nieuws van de Farm Progress Show in de VS kwam van Case IH. Hak een cabine van een trekker en je hebt een gigantische publiekstrekker. Iets minder in de showlights staat het concept van collega-fabrikant New Holland. De NHDrive. Op het eerste oog een standaard wieltrekker met wat gadgets. Dat is een andere variatie op het autonome trekkerconcept.

Het lijkt erop dat in de marketingvergadering van CNH Case IH duidelijk het winnend lot trok. Zij mochten een robottrekker zonder cabine ontwikkelen. New Holland blijft wat dichter bij huis en kiest voor een stap die in Nederland bijvoorbeeld al langer wordt uitgeprobeerd, met succes. Maar, wellicht is het daadwerkelijk de toekomstvisie van de blauwe jongens en ziet kamp rood dat heel anders.

Een chauffeur kan de trekker over de weg rijden

Voor het NHDrive concept heeft de fabrikant een T8.410 trekker met maximaal 409 pk gepakt. De blauwe evenknie van de Case IH Magnum. Meest opvallend – of niet – is dat de cabine nog aanwezig is. Daar kiest NH voor zodat een chauffeur de trekker naar het veld en terug kan rijden, of zelf kan gebruiken wanneer dat nodig is. Het kan zomaar gebeuren dat sommige taken namelijk nog te moeilijk zijn voor de trekker. Beide focussen ze zich vooral op het automatisch zaaien. Die klus kan dan 24 uur per dag doorgaan en dat levert winst op. Overigens zijn ook de functies van de zaaimachine (uiteraard) aan te passen door de trekker en vanaf je bureau.

Bijna alle functionaliteiten die de chauffeur normaalgesproken bediend voert nu een computer uit. Via een PC of tablet hou je alles in de gaten en kun je de data direct uitlezen. De veiligheid is een van de allerbelangrijkste punten en iets waar bouwers van autonome auto’s enorm mee worstelen. CNH ondervangt dit door drie systemen op te bouwen.

Allereerst Lidar, die lasertechnologie gebruikt om een 3D beeld van de omgeving voor de trekker te vormen én rondom de gehele breedte van het werktuig. Dit systeem werkt zowel dag en nacht. Detecteert de laser een hoogspanningsmast, dan stuurt hij er netjes omheen. Daarnaast wordt radar gebruikt om objecten van water of metaal te detecteren. De derde is een simpele kleurencamera met live feed zodat je op kantoor live farming simulator kunt spelen. Komt de trekker een object tegen, dan stopt alles automatisch. Hij wacht af op instructies van de boer of rijdt automatisch verder wanneer het object verdwijnt. Raakt een zaaikouter verstopt, dan stopt hij eveneens maar moet je het uiteraard zelf oplossen. Stroopt de machine, dan kan hij dit niet ‘zien’.

Ondanks dat Case en New Holland daadwerkelijk een rijdende robottrekker hebben gebouwd – in samenwerking met een bedrijf dat zich specialiseert in autonome voertuigtechniek – zijn ze beide niet te koop. Het gaat om een concept om de meningen van klanten los te krijgen. Volgens hun is het vinden van goed personeel steeds lastiger. Op een groot bedrijf kan één manager minimaal twee robottrekkers bedienen. De bedoeling is dat straks alle werkzaamheden door de machines kunnen worden uitgevoerd. Zo werkt het al aan ‘harvest support ‘ waarbij de trekker met een overlaadwagen rondrijdt en de boer op zijn combine zit. Vanuit de cabine kun je ook de trekker volgen.

Misschien moet CNH in Nederland gaan kijken

Hoe baanbrekend is dit nieuws nu eigenlijk? Dat een grote fabrikant (CNH) zich erop stort maakt het om te beginnen al significant. Dat het daadwerkelijk rijdende exemplaren zijn is indrukwekkend maar, de Nederlanders waren ze enkele jaren terug al voor. Probotiq bouwt en verkoopt al elektronica om een standaard trekker om te bouwen tot robot. Hallo New Holland! En samen met collega Conver bouwt het een robottrekker(tje) zonder cabine. Hallo Case IH! Al langer loopt een praktijktest waarbij een kleine trekker van NH autonoom aardbeien bespuit. Onder andere Delphy werkt daar aan mee. Zij toonde de trekker op Potato Europe in 2013. In Spanje draait een soortgelijke test en de Nederland Gerrit Kurstjens in Australië rijdt naar tevredenheid met een robot Fendt van Probotiq rond. Misschien dat CNH dus eens naar ons kikkerlandje moet komen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Marketing Goeroe 1 September 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10871335/New-Holland-robottrekker-blijft-dicht-bij-huis]New Holland robottrekker blijft dicht bij huis[/url]
Tja, dat er op verschillende plekken in de wereld al soortgelijke robottractoren rondrijden maar dat Case en New Holland nu hun moment of fame proberen te pakken is een kwestie van de juiste marketing.. En dát is wel op orde blijkt dus
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden