Dakpan met zonnecel

Heeft Tesla de doorbraak voor zonnepanelen?

1 November 2016 - Niels van der Boom

Afgelopen weekend presenteerde Tesla, de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s, een nieuw product. Volgens CEO Elon Musk heeft het daarmee een revolutie in handen. Het is een stap in de richting van een groene energie wereld die Musk met Tesla wil creëren. Maar, hoe praktisch is Tesla’s visie?

Tesla werkt samen met fabrikant SolarCity en heeft een totaal nieuw soort zonnepaneel ontwikkeld. Die ziet er precies zo uit als een dakpan en is in vier verschillende vormen leverbaar. Ieder paneel heeft een unieke print. Daarmee moet het aantrekkelijker worden voor huiseigenaren om hun dak vol te leggen met zonnepanelen, die nu niet meer zo lelijk zijn. Met de panelen komt een zogenaamde Powerwall. Een nieuw soort accu om zonnestroom in op te slaan en je Tesla mee op te laden.

De sleutel tot succes is: Betaalbaar, mooi en geïntegreerd

Volgens Musk is een dergelijk geïntegreerd systeem van auto, accu en zonnepanelen noodzakelijk om breed geaccepteerd te worden. ‘De sleutel tot succes is dat het product mooi is, betaalbaar en geïntegreerd’, zegt de topman. Hij presenteerde de producten afgelopen weekend op de set van Desparate Housewives in Los Angeles.

Het bedrijf SolarCity, waar Tesla mee samenwerkt, wordt geleidt door twee neven van Musk. De CEO is zelf de grootste aandeelhouder en de bedoeling is dat Tesla het bedrijf overneemt. Daarbij worden vraagtekens gezet, door analytici en aandeelhouders. Over de overname moet ook nog gestemd worden door de eigenaren. Volgens Musk is het broodnodig dat het bedrijf wordt overgenomen, om de nieuwe zonnepanelen te kunnen produceren. Door de bedrijven apart te houden wordt de productie namelijk verstoort en het kost meer geld, zo meent hij.

Helemaal nieuw is het ‘solar tile’ concept van de Amerikanen niet. Dow Chemical maakte dit jaar nog bekend te stoppen met de productie van hun zonne-dakpan. Zij lanceerde het concept vijf jaar geleden maar serieuze interesse bleef uit. Bij Solarcity en Tesla aan ambitie geen gebrek. Binnen twee jaar willen ze 5 procent van de Amerikaanse dakenmarkt in handen hebben. Volgens de makers kunnen doe-het-zelvers prima zelf aan de slag.

Dit jaar nog te koop in de VS

Wat een dak vol zonne-pannen gaat kosten heeft Tesla niet bekend gemaakt, behalve dat het goedkoper is dan een nieuw dak met zonnepanelen. Daarbij noemt het bedrijf als extra voordelen dat de isolatie van de panelen beter is en dat ze beter slijtvast zijn. Dit jaar nog moeten de producten in de VS te koop komen.

Het ‘zonnedak’ van Tesla bestaat uit allemaal kleine panelen ofwel pannen. Bovenop de zonnecel ligt een filmlaag die, vanaf onderen bekeken, eruit ziet als een gewone dakpan. Maar, van boven is de cel wel zichtbaar en kan het zonlicht de cellen binnendringen om energie op te slaan. Bovenop de filmlaag, die in een uniek patroon wordt geprint, bevindt zich een geharde glasplaat. Naar eigen zeggen is dat glas zeer slijtvast.

Maar, een mooi uiterlijk komt ook met een prijs. Zo is volgens Tesla de efficiëntie van hun paneel 98 procent, tegenover een standaard zonnepaneel. Echter, Musk liet weten dat het bedrijf al bezig is met een nieuwe coating die meer licht doorlaat en de efficiëntie verhoogd. Gedetaileerde specificaties maakte het niet bekend tijdens de lancering.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden