Verkoop nieuw stijgt

Markt voor gebruikte trekkers is op zijn best

15 November 2016

Engelse veilinghuizen voor trekkers en machines hebben hun verkoopcijfers fors zien stijgen. Een dalende waarde van de pond is gunstig voor buitenlandse kopers maar, ook Engelse boeren zijn eerder geïnteresseerd in een gunstig geprijsde tweedehands dan een dure nieuwe trekker.

Veilinghuis Cheffins is het grootste Britse veilinghuis op het gebied van trekkers en landbouwmachines, vergelijkbaar met Ritchie Bros. in Meppen, Duitsland. Op hun locatie in Ely, Cambridgeshire, worden louter trekkers, oogstmachines en werktuigen geveild. Maandelijks wordt een veilingdag gehouden.

40

procent

meer gebruikte trekkers verkocht in november bij Cheffins

In vergelijking met vorig jaar ziet Cheffins het aantal verkopen met 40 procent toenemen. Dat was althans op de laatste veiling het geval. In totaal werd voor 3,5 miljoen pond aan materiaal verkocht. Dat was in november vorig jaar 2,5 miljoen. Niet alleen buitenlandse kopers doen het land aan. Ook Engelse boeren zijn op zoek naar een gunstig geprijsde tweedehands trekker.

Een zwakkere pond werkt in het voordeel van de exportmarkt op het eiland. Ook veel Nederlandse bedrijven zijn actief in het kopen en verkopen van Britse trekkers. Gedeeltelijk voor de Nederlandse tweedehands markt, maar ook om door te voeren naar Oost-Europa.

Volgens cijfers van de Agricultural Engineers Association loopt de verkoop van nieuwe trekkers in Groot-Brittannië dit jaar 5 procent achter op vorig jaar. Ook het aantal ingeruilde trekkers is afgenomen. De afgelopen twee jaar nam het aantal buitenlandse kopers fors af, als gevolg van een dure pond. Die is echter dit jaar 20 procent in waarde gedaald, waardoor exporteren weer in the picture staat. Grootste koper is Ierland, gevolgd door het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ook de Eurozone is goed vertegenwoordigd zegt het veilinghuis.

De Nederlandse trekkerverkoop maakt een comeback

Ongeveer 50 procent van alle deals gaan naar het buitenland bij Cheffins echter, een geslonken voorraad nieuwe en gebruikte trekkers zorgt ervoor dat meer Britse dealers en boeren zelf op de tweedehands markt actief zijn. Dit leidt ertoe dat Engelse kopers meer geld bieden en de duurste trekkers voor hun rekening nemen bij Cheffins. De vraag overstijgt daarmee het aanbod, waardoor de prijzen fors omhoog worden gestuwd. Interessant voor wie van zijn oude materiaal af wil maar een lastige situatie voor exporteurs.

In Nederland stabiliseert de trekkerverkoop dit jaar. Volgens de meest recente cijfers, die lopen tot 1 oktober, blijkt dat in totaal 1.875 nieuwe landbouwtrekkers zijn verkocht. Dat waren er over heel vorig jaar 2.753. Een verschil van 878 stuks, dat in drie maanden goedgemaakt moet worden. Op 1 oktober vorig jaar stond de teller op 1.933.

Update 14.00: Brexit en een koersdaling van de pond hebben ook effect op de vraag- en aanbodsituatie op het vaste land, zo bemerkt ook veilinghuis Ritchie Bros. Zij organiseren enkele keren per jaar een agrarische veiling in Meppen, Duitsland, samen met Agravis. 'In Meppen zie je bieders uit tientallen landen bij elkaar. De dominante landen zijn onder andere Duitsland, polen en Nederland', zo weet Alexander Ypeij van het veilinghuis. 'Op de veiling in Meppen veilen we deze week het 25.000ste item. Een Valtra T4.'

'Er is onverminderd vraag naar gebruikte machines. We zien slimme Britse klanten die trekkers naar Meppen verschepen om ze voor de relatief sterke euro te verkopen. Of dit financieel interessant is, is afhankelijk van de machine en transportkosten maar, het kan de moeite waard zijn. In het algemeen kan de vraag wat toenemen. Anderzijds weet je het nooit. De veiling is transparant en de hoogste bieder wint altijd. Wil iemand echt graag een machine, dan gaan ze ervoor.'

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Prijs en levertijd machines lopen schrikbarend op

Nieuws Mechanisatie

Prijs en levertijd machines lopen schrikbarend op

Bijna elk Brits huishouden koopt zuivel en dit valt op

Nieuws Melk

Bijna elk Brits huishouden koopt zuivel en dit valt op

Deze 7 trekkers zijn een prima investering

Achtergrond Techniek

Deze 7 trekkers zijn een prima investering

Brits drama: massale euthanasie van varkens

Nieuws Personeelstekort

Brits drama: massale euthanasie van varkens

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief