Langere vliegtijden

Nieuwe DJI drones worden vooral veiliger

16 November 2016 - Niels van der Boom

Iedereen die interesse heeft in dronetechniek keek gisteren, dinsdag 15 november, reikhalzend uit naar de persconferentie van de Chinese dronebouwer DJI, gehouden in de Warner Bros. studio. Zoals gedacht werd de opvolger van de semi-prof Inspire geïntroduceerd. Kers op de taart is een nieuwe consumentendrone.

DJI is de onbetwiste marktleider op het gebied van betaalbare drones. Echter, de specificaties en niveau van technologie doen vaak niet onder voor meer professionele apparatuur. Je vindt ze dan ook in alle takken van sport, waaronder de landbouw. Door de positie is het merk ook toonaangevend op dronegebied.

De accuduur is licht verbeterd

Twee nieuwe drones zagen gisteren het publiek levenslicht. Een professional uitvoering van de Phantom 4 en de Inspire 2. De eerste is gericht op consumenten, de tweede op pro-sumers of professionals. De drones hebben extra sensoren gekregen voor obstakeldetectie. Ook de cameratechniek werd verbeterd. De achilleshiel van iedere drone – de accuduur – is licht verbeterd.

De Phantom 4 Pro is een doorontwikkeling op de Phantom 4 die eind 2015 werd geïntroduceerd. De vaste foto- en filmcamera heeft een grotere sensor die lichtgevoeliger is en met hogere framerates werkt. De resolutie neemt toe tot 20 megapixel. Goed nieuws voor mensen die hem voor actieopnames maken. De sluiter in de camera wordt mechanisch bediend, wat de beeldkwaliteit ten goede komt.

De controller heeft DJI flink aangepakt. De Pro+ uitvoering wordt geleverd met een eigen bedieningsscherm, die je ook los kunt bestellen. Tot nu toe had je daarvoor een smartphone of tablet nodig. Groot voordeel van het eigen scherm is volgens DJI de helderheid. Die is twee keer zo hoog dan bij een telefoon, waardoor hij bij felle zon ook goed afleesbaar is. Bij de luxe Inspire 2 kun je tussen twee schermgroottes kiezen.

De Phantom 4 werd uitgerust met sensoren om hem veiliger te maken. De obstakeldetectie op de 4 Pro heeft meer sensoren die voorwerpen rondom de drone detecteren. Die techniek vind je ook op de Inspire 2. Op deze quadcopter zijn ook sensoren aan de bovenzijde gemonteerd. Een tweede camera is optie waarbij je hem met twee personen kunt bedienen. Eén piloot en een cameraman. Dat eist de wet in sommige omstandigheden.

108

km/u

is de maximale snelheid van de Inspire 2

De Inspire 2 heeft een topsnelheid van maarliefst 108 km/u. Hij kan razendsnel stijgen en dalen en heeft een bereik tot 5 kilometer hoogte en 7 kilometer horizontaal. Bijzonder is de dubbele accu. Eén accu dient als back-up, zodat je hem altijd kunt landen bij problemen. Maximale accuduur is volgens de fabrikant 25 minuten. Voor de Phantom 4 is dat 30 minuten.

De luxe Inspire 2 is met twee camera’s leverbaar. DJI’s eigen Zenmuse X4S of X5S. Die hebben dezelfde sensor en techniek aan boord als de Phantom 4 Pro. De X5S kan naast 4K ook in 5.2K filmen. De nieuwe toestellen worden er uiteraard niet goedkoper op. De Phantom 4 Pro begint bij 1.700 euro als adviesprijs. De P4Pro+ (met eigen scherm) gaat voor 300 euro meer over de toonbank. De Inspire 2 begint in de basisuitvoering bij 3.400 euro, zónder camera. Een complete uitvoering zit al snel op 5.000 euro. Maar, dan heb je wel een professionele razendsnelle drone met ongeëvenaard camerabeeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden