Samenwerking met Topcon

Deutz-Fahr zet in op Internet of Things

18 November 2016 - Niels van der Boom

Topcon belevert SDF, het moederbedrijf van ondermeer Deutz-Fahr en Same, al langer met GPS-systemen. Op 17 november tekende het een overeenkomst om dit samenwerkingsverband verder te bekrachtigen. Daarmee zet het in op de ontwikkeling van Internet of Things.

SDF en Topcon Agriculture tekende in Turijn een ‘non-exclusive long-term partnership agreement’, zo maakte beide partijen 17 november bekend. De overeenkomst is niet exclusief omdat Topcon ook hofleverancier van Agco is. Deutz-Fahr verkoopt de geïntegreerde GPS-systemen onder de eigen merknaam Agrosky. Daarnaast heeft het bedrijf de trekkermerken Same, Lamborghini en Hürlimann onder haar hoeden.

Trekker, werktuig en sensoren kunnen straks allemaal praten

De verstevigde band met Topcon moet ervoor zorgen dat de efficiëntie, productiviteit en workflow verbeterd. Volgens Fabio Isaia, CEO van Topcon Agriculture, gaan beide bedrijven inzetten op de ontwikkeling en integratie van het Internet of Things (internet der dingen) binnen de landbouw. Dit houdt in zoverre in dat iedere trekker en machine voorzien zijn van intelligente techniek die informatie uitwisselt op het bedrijf. Echter, niet alleen trekker en werktuig praten met elkaar, ook sensoren in de bodem of in de lucht kunnen dat doen. Zo ontstaat een datanetwerk.

Volgens de CEO van SDF, Lodovico Bussolati, verstevigt de overeenkomst de samenwerking tussen beide partijen, waardoor de fabrikant zich ervan kan verzekeren dat Topcon hen blijft beleveren met GPS-techniek. Beide partijen gaan daarom werken aan een strategie voor het ‘Farming 4.0 tijdperk’ zoals de topman het noemt.

Topcon heeft het IoT (Internet of Things) al tot een prioriteit gemaakt binnen haar landbouwtak. Perceels- en bedrijfsdata wordt met elkaar geïntegreerd door gebruik van nieuwe technologie, software en data. Daarmee moet uiteindelijk ieder agrarisch bedrijf IoT in haar bedrijfsvoering integreren, zo hoopt het Amerikaanse bedrijf. Zij leveren daarvoor de sensoren en software, SDF de machines.

IoT is hot. Bijvoorbeeld in huis. Denk aan 'slimme' koelkasten en thermostaten. Die zijn nu al beschikbaar. Maar, ook de landbouw is er druk mee bezig. Toen Topcon in april 2015 weegspecialist Digi-Star overnam noemde het IoT al als speerpunt van het technologiebedrijf.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden