Strijd om bedrijfsgeheimen

John Deere sleept kleine fabrikant mee in rechtszaak

23 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Een antitrust rechtszaak, die verschillende Amerikaanse staten hebben opgezet tegen John Deere en Monsanto, zet de Amerikaanse machinefabrikant Kinze in hun hemd. Kan het familiebedrijf wel op tegen de agrogiganten en de Amerikaanse staat? Het bedrijf vreest dat het alle zorgvuldig bewaarde geheimen prijs moet geven. Deere kan daardoor uitgroeien tot alleenheerser op zaaimachinegebied.

Ruim een jaar geleden sloegen John Deere en Monsanto de handen ineen. Deere nam het bedrijf Precision Planting over, waar Monsanto eigenaar van is. Of liever gezegd was. Het bedrijf bouwt onderdelen voor precisiezaaimachines waardoor je jouw machine kunt optimaliseren aan de omstandigheden op je bedrijf. Echter, de federale overheid van de VS probeert die overname tegen te houden en heeft een antitrust rechtszaak gestart. Daarbij is ook familiebedrijf en zaaimachinespecialist Kinze betrokken.

86

procent

van alle zaaimachines in de VS komt van John Deere

Omdat Precision Planting onderdelen voor andere merken bouwt heeft het nauw contact met ondermeer John Deere, Agco en Kinze. Daar heeft de familie Kinzebaw – eigenaar van het bedrijf uit Williamsburg, Virgina – weinig problemen mee. Maar, wel wanneer John Deere het naadje van de kous wil weten. Zij zijn zelf machinebouwer. Het ministerie van justitie zegt dat Deere en Monsanto samen 86 procent van de Amerikaanse markt voor precisiezaaimachines beheersen. Wanneer Deere beschikking krijgt tot alle bedrijfsgeheimen van Kinze kunnen ze hun voorsprong uitbouwen en daar steekt de overheid een stokje voor.

Een recente ontwikkeling op de Amerikaanse markt is het zogenaamde ‘high precision planting’. Zaaien bij een hogere nauwkeurigheid met hogere snelheden. Kinze pioniert met de techniek sinds 2013 en vreest dat Deere de details van hun techniek in handen wil krijgen. Kinze heeft al 18.000 minder belangrijke documenten aan de rechtbank overhandigd op het gebied van techniek en financiële resultaten. Gaat het bedrijf akkoord met de nieuwe informatieaanvraag, dan is het naar eigen zeggen in totaal 75.000 dollar kwijt om alle documenten inzichtelijk te maken.

Deere houdt vast aan de dagvaarding waartoe het Kinze oproept, schrijft een nieuwssite. Het wil vertrouwelijke documenten zien over de verkoop, marketing strategie, en onderzoek en ontwikkeling. Daarmee wil het bedrijf aantonen dat de techniek van Deere/Precision Planting wezenlijk anders is dan die van Kinze. Wat de uiteindelijke uitspraak is, is nog niet bekend gemaakt. De rechter van de familie Kinzebaw zegt dat de informatie duidelijk maakt wat Kinze's toekomstplannen zijn. Dit is in het voordeel van de groen-gele gigant.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden