Gebruiksgemak verbeterd

Nieuwe SBG Viper terminal krijgt het iPad gevoel

30 December 2016 - Niels van der Boom - 1 reactie

Vanaf 1 januari start GPS-specialist SBG Precision Farming met de levering van een nieuwe terminal; de Viper 4+. Geen volledig nieuw scherm, maar een met nieuwe functionaliteiten. Die verbeteren vooral het gebruiksgemak voor de chauffeur. Daarmee benadert het de bediening van een luxe tablet zoals de iPad.

Met de overname door het Amerikaanse Raven in 2014 ruilde SBG uit Middenmeer hun GeoStar 200/250 terminal in voor de Viper 4 Twin. Die is inmiddels twee jaar op de markt. Op de Interpom in Kortrijk introduceerde SBG de opvolger met het achtervoegsel +. Wat houdt dat in?

De touscreen beschikt nu over een capacitief display

De nieuwe Viper heeft nog steeds een 12,1” (30,25 cm) touchscreen en een robuuste behuizing van magnesium en aluminium die stofresistent is. Nieuw is dat we nu over een capacitief touchscreen praten en geen resistief scherm. Wat is het verschil? Een resistief display werkt met druk. Tussen twee schermlagen bevindt zich een luchtlaag en één laag is van elektrische spanning voorzien. Druk je op het scherm, dan wordt dit geregistreerd. Dat werkt nauwkeurig en bovendien mét handschoenen aan. Daarnaast is het goedkoop te produceren. Een nadeel is dat bij te weinig druk het scherm slecht of traag reageert.

Luxe tablets –zoals bijvoorbeeld de iPad – gebruiken een capacitief touchscreen. Bij dit scherm is een lichte elektrische lading over het scherm verspreid. Raak je het aan, dan wordt de stroom onderbroken en als aanraking gezien. Er is dus geen druk nodig waardoor de bediening veel gevoeliger en vooral soepeler wordt. Net als bij je smartphone lukt het dan met handschoenen of een balpen niet meer om iets aan te stippen.

Een bijkomend voordeel van de nieuwe touchscreen is dat het driemaal helderder is en daardoor in cabines beter leesbaar. Het krasvast glazen display heeft geen weerspiegeling, wat vooral in zelfrijders een voordeel is. Die cabines beschikken vaak over veel glas en dat levert veel schittering op. Samen met een nieuw LCD-scherm  is het resultaat een beeldscherm dat driemaal helderder is en daardoor onder vrijwel alle omstandigheden prima afleesbaar.
 

30

seconden

start de terminal sneller op

Ook de hardware is aangepakt met een snellere processor. Die is nodig om veeleisende applicaties te kunnen draaien. Een praktisch voordeel is dat hij 30 seconde sneller opstart en bij het starten van de trekker ook direct opstart. Wel moet je – net als bij de huidige systemen – rijden met het voertuig om het gps-signaal te registreren. Het hoofdscherm is door de gebruiker naar eigen smaak in te richten. In plaats van het Android besturingsyssteem – wat onder andere Trimble gebruikt – kiest Raven-SBG voor Linux. Dat werd ook al op de Viper 4 gebruikt, naast de oudere Windows besturing op de GeoStar terminals.

De terminal kan uiteraard met alle bestaande Raven systemen overweg, de SBG Twin-werktuigbesturing, het Slingshot modem, SmartSwitch sectiebesturing, Isobus (met Raven Operating Software: ROS) en VRA-bediening voor ieder merk. De software is zogenaamd ‘backward compatible’ wat inhoudt dat ook oudere terminals met dezelfde software van de Viper 4+ zijn uit te rusten. Die ondersteuning van oudere producten is volgens het bedrijf uniek. Vanaf 1 januari 2017 worden de nieuwe terminals uitgeleverd. Een complete set met hydraulische besturing en Viper4+ kost bruto 16.000 euro, ex. BTW. Wie puur op prijs koopt kan voor de Viper 4 blijven kiezen, die een minderprijs van 1.300 euro heeft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
de coster lv 30 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10872836/Nieuwe-SBG-Viper-terminal-krijgt-het-iPad-gevoel]Nieuwe SBG Viper terminal krijgt het iPad gevoel[/url]
ik zou dit produkt willen proef rijden voor aardappels te poten
SBG verkoop 2 Januari 2017
@decosterlv zou uw willen reageren via e-mail; info@sbg.nl
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden